Emotie eten, wat is het en wat doe je eraan?
We hebben allemaal wel eens een situatie meegemaakt waarbij emotie eten een rol heeft gespeeld. Denk maar eens aan die repen chocola die je hebt weggewerkt toen je relatie kapot ging. Maar hoe werkt dit nu precies?
Wat is emotie eten?
Emotie eten is eigenlijk precies wat het zegt, je eet bij emoties. Maar dan bedoelen we niet een keer taartje omdat je iets te vieren hebt en blij bent. Het gaat om een groter probleem. Wanneer je uit emotionele redenen eet, doe je dit niet om je honger te stillen. Je eet om je emotie de baas te worden. Het gevaar hiervan is, dat je dus ook niet stopt als je vol zit. De rem gaat er pas op als je emotioneel gezien voldaan bent. Hierdoor is het een van de grootste dikmakers.
Waarom eten we uit emotionele redenen?
Emotie eten is een manier van emotie uiten. Mensen dit die doen vinden het vaak lastig om over het probleem te praten. Ze kroppen het op en het wordt alleen maar groter. Door de eten proberen ze ermee om te gaan. De reden van het probleem kan heel divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebrek aan controle over je leven. Of de gevolgen van een relatiebreuk, waardoor je je eenzaam voelt en misschien niet de moeite waard. Maar het kan ook puur uit verveling ontstaan. Dan is het niet zozeer om een groot probleem op te lossen, dan is het meer een slechte gewoonte.
Hoe herken je emotie eten?
Voordat je iets te eten pakt, is het zaak om bewust te zijn van het waarom. Heb je echt honger en is het eten functioneel? Of zit er een andere reden achter? Je kunt jezelf een aantal vragen stellen om het ‘waarom’ te achterhalen:
- Heb ik zin in een specifiek product?
- Is er iets gebeurt waardoor ik me emotioneel niet goed voel?
- Wanneer heb ik voor het laatst gegeten?
Ook na het eten kun je nog even bewust terugkijken om te ontdekken of je echt niet hebt toegegeven aan emotie eten
- Ben je gestopt toen je vol zat?
- Voel je je misschien een beetje schuldig/ misselijk?
- Heb je bewust gegeten?
Tips om te stoppen met eten uit emotionele redenen
- Probeer te achterhalen waarom je het doet. Verveel je je of zit je echt niet lekker in je vel? Pas als je dit weet, weet je welke kern je moet aanpakken.
- Ontdek je patroon. Dus welke producten pak je bij emotie eten? Wanneer je hier zin in krijgt, is de kans dus groot dat je niet echt honger hebt. Nog beter is het natuurlijk om deze producten niet in huis te halen, dan kom je ook niet in de verleiding.
- Sla geen maaltijden over.
- Probeer andere manieren te ontdekken om met je emotie om te gaan. Misschien werkt praten toch wel beter, of word je ontspannen van sporten, mediteren of een bad.