Now Reading
Yin en yang; hier staat dit symbool voor

Yin en yang; hier staat dit symbool voor

Yin en yang

Yin en yang, we weten allemaal wel hoe het symbool eruit ziet. Waarschijnlijk weet je ook wel dat het iets met balans te maken heeft. Maar wat is nu eigenlijk de precieze betekenis?

Yin-yang symbool

Wij kennen het ronde zwart-wit symbool met yang(zwart) aan de linkerkant en yin (wit) aan de rechterkant. In de authentieke Chinese literatuur staan zwart en wit onder elkaar. Chinezen lazen vroeger namelijk van boven naar beneden. Het tweede verschil is dat yin in de Chinese literatuur niet zwart is, maar rood.
Het is een geliefd symbool onder tatoeage- en sieraadliefhebbers. Het kent vele variaties, waardoor je het toch uniek kunt maken.

De betekenis van yin en yang

Het symbool laat eigenlijk zien hoe dingen werken. Dit houdt in dat de buitenste cirkel staat voor “alles”. De zwarte en witte vormen verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten. Voorbeelden hiervan zijn licht en donker, koud en warm, rust en drukte of goed en kwaad.

De interactie van deze 2 laat alles gebeuren. Ze zijn niet volledig zwart of wit, net zoals de dingen in het leven niet volledig zwart of wit zijn. En ze kunnen niet zonder elkaar bestaan.

See Also

Hoe gebruiken we de filosofie?

In de Chinese cultuur vormt de filosofie de basis. Zo komt het terug in de geneeskunst, acupunctuur, sport, dans en astrologie. Wij gebruiken de filosofie ook steeds meer. Denk bijvoorbeeld aan yin yang yogales. Yin yoga is rustig de aandacht aan elke houding staat centraal. Hierbij ga je op zoek naar wat goed voelt en wat je lichaam kan. Het is een herstellende vorm van yoga, waar veel aandacht besteed wordt aan ademtechnieken. Bij yang yoga ligt het tempo hoger en de focus ligt hierbij op de kracht in ons lichaam.

De Vijf Principes

1. Alles heeft een Yin-kant en een Yang-kant
2. Elk aspect kan steeds weer opnieuw in Yin en Yang verdeeld worden
3. Ze kunnen niet zonder elkaar
4. Ze reguleren elkaar om balans te houden
5. Ze gaan in elkaar over

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top