Now Reading
Werkgeluk: 6 tips om het plezier in je werk te vergroten

Werkgeluk: 6 tips om het plezier in je werk te vergroten

werkgeluk

Kun jij je herinneringen wanneer je voor het laatst je bed uitsprong omdat je zo’n zin had in de werkdag? Dit klinkt misschien wat overdreven, maar als je werkgeluk optimaal is, komen deze dagen echt voor. Is dit bij jou niet het geval? Lees dan snel verder om het plezier in je werk te vergroten.

Schuif taken waar je tegenop kijkt niet vooruit

Het is heel verleidelijk om dat telefoontje waar je tegenop kijkt de hele week door te schuiven. Of die taak die al weken op je to-do list staat. Het heeft geen prio, maar moet toch een keer gebeuren. Door dit soort zaken uit te stellen, kijk je er alleen maar langer tegenop. Besef ook dat het achteraf vaak meevalt en je je eigenlijk voor niks druk hebt gemaakt. Probeer juist op maandag direct alles te plannen wat je liever niet doet. Misschien niet het leukste om de maandag mee te beginnen, maar dan heb je er de rest van de week geen last meer van.

Kijk terug op momenten dat je werkgeluk optimaal was

Vaak laten we de mooie momenten te snel aan ons voorbij gaan. Terwijl we de negatieve momenten steeds weer voorbij laten komen in onze gedachten. Schrijf je succes bijvoorbeeld eens op, zodat je er naar terug kunt kijken. Dat complimentje wat je ontving van je leidinggevende. Of die klant die je nog even bedankte voor al je hulp. Probeer minimaal 1 moment per week op te schrijven en er 1x per maand naar terug te kijken. Reken maar dat je hier een boost uit haalt.

Zorg dat je jouw timemanagement onder controle krijgt

Stress is één van de killers om je werkgeluk optimaal te krijgen. Stress komt vaak voor uit drukte, terwijl drukte ook vaak perceptie is. Daarnaast zijn er veel trucjes om je timemanagement beter onder controle te krijgen. Dit geeft je niet alleen meer rust, maar hierdoor krijg je ook veel meer gedaan in dezelfde tijd. Plan bijvoorbeeld blokken in je agenda, zodat je langere tijd ergens op kunt focussen. Kijk een kritisch naar alle meetings. Moet je wel overal bij zijn? En hoe vaak laat jij je afleiden door collega’s, social media, of andere pop ups? Zet alle meldingen uit, want per keer dat je wordt afgeleid, heb je een paar minuten nodig om weer in je werk te komen.
Tip: gebruik een Bullet Journal om alles wat je wilt doen te plannen.

See Also
ondernemer

Zorg voor afwisseling

Het is logisch dat je werk minder leuk wordt wanneer je het als sleur gaat ervaren. Elke dag dezelfde omgeving, dezelfde mensen, hetzelfde werkt. Probeer af te wisselen waar het kan. Maak gebruik van flexplekken of werk een keer vanuit een koffietentje. Wees assertief als je leuke projecten voorbij hoort komen. Misschien vallen deze soms buiten jouw werkpakket, maar pak kansen waar het kan. Misschien ontdek je wel iets nieuws wat je super leuk vindt en enorm goed in bent. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je nieuwe mensen binnen het bedrijf leert kennen en met andere mensen mag samenwerken. En waarom zou je altijd binnen vergaderen? Ga een keer lekker buiten zitten of een rondje lopen.

Besef dat je werkgeluk niet altijd 100% kan zijn

Er komt ook een stukje relativeren bij kijken. Het kan gewoon niet altijd leuk zijn. Voor een goede balans is het belangrijk dat je ongeveer 70-80% van je werk echt leuk vindt. De overige taken horen er gewoon bij. Bepaal zelf of je deze allemaal achter elkaar plakt, of juist over de dagen verdeeld.
Vind je het moeilijk om te bepalen op hoeveel procent jij zit? Maak een lijstje van alles wat bij jouw werk hoort en geef aan of je het wel of niet leuk vindt. Hierbij kun je er ook nog voor kiezen om bijvoorbeeld je top 3 meer waarde te geven.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top