Now Reading
Welke van deze 10 ‘sekspersoonlijkheden’ ben jij?

Welke van deze 10 ‘sekspersoonlijkheden’ ben jij?

Iedereen is anders, ook als het op seks aankomt. Sandra Pertot, een Australische seks therapeute, heeft onderzoek gedaan naar verschillende typen libido en is met 10 verschillende ‘sekspersoonlijkheden’ gekomen. Niet iedereen heeft namelijk evenveel zin en dat is helemaal niet gek! Welke van de 10 sekspersoonlijkheden ben jij? Of herken jij je in meerdere?

Reactief

Seks staat voor jou in het teken van geven, niet in het teken van nemen. Dit kan te maken hebben met een lager libido, of om zelf opgewonden te worden, moet je jouw partner opgewonden zien worden.

Jouw perfecte seks-move: We moedigen je aan om van beide rollen te genieten (de gever en de nemer). Je kunt testen met momenten van 5 minuten in iedere seks beurt waarin de focus op jouzelf ligt, terwijl je de rest van de tijd op je partner gericht bent. Wat ook kan werken: experimenteer eens met handboeien. Zo word je gedwongen om geven en nemen af te wisselen.

Verslavend

Jij vindt sex zo fijn, dat het moeilijk is onder controle te houden. Het heeft jou meer onder controle dan andersom. Daarom is er ook een grotere kans dat je vreemdgaat.

Jouw perfecte seks-move: Zorg dat je goede gesprekken met je partner voert over de grens van vreemdgaan (is porno kijken oké, maar chatten niet bijvoorbeeld) en funnel je passie en energie in je hobby’s. Probeer in plaats van lange seks sessies, frequentere korte sessies te houden. Ben ook duidelijk over welke techniek jij lekker vindt, zodat je genot zo hoog mogelijk is.

Erotisch

Seks hoort voor jou vol met lust en intens te zijn. Vanille-seks is wel oké, maar er moeten echt wel bijzondere sessies tussen zitten.

Jouw perfecte seks-move: Afwisseling is key! Zorg ervoor dat je iedere keer tenminste iéts anders doet dan de vorige keer. Wissel af in de locatie, tijdstip op de dag of standjes. Probeer vluggertjes af te wisselen met lange sessies, of probeer rollenspel.

Afhankelijk

Jij gebruikt seks vaak als een ontstresser en kan geïrriteerd worden als je sekspartner geen zin heeft of je langere tijd geen seks hebt.

Jouw perfecte seks-move: Dit type wordt niet vaak als positief ervaren, het kan er namelijk voor zorgen dat je sekspartner zich gebruikt voelt. Probeer op een andere manier met je stress om te gaan, bijvoorbeeld door te sporten. Zorg ervoor dat je regels opstelt als het om seks gaat zodat jullie beiden controle en respect hebben.

Gestrest

Seks kan stressvol zijn. Jij voelt vaak de druk om te presteren en kan je zorgen maken over dat je niet goed genoeg bent.

Jouw perfecte seks-move: Probeer na te denken en te praten over waar je onzekerheid vandaan komt. Heeft een ex je gevoelens gekwetst? Heeft er iets plaatsgevonden waardoor jij je minder zeker voelt? Praat erover met je bedpartner, geef aan dat je extra complimentjes fijn vindt en geef aan dat je het belangrijk vindt kleine stapjes te nemen en niet van verrassingen houdt.

Afstandelijk

Jij vindt seks fijn, maar afleidingen kunnen ervoor zorgen dat jij er met je hoofd niet bij bent. Druk, problemen en werk zorgen ervoor dat je emotioneel afstandelijk bent richting je bedpartner.

Jouw perfecte seks-move: Momenten plannen om seks te hebben klinkt misschien niet sexy, maar werkt voor jou wel heel goed. Sensuele acties vóór de seks kan voor jou ook werken, zodat je al gefocust bent op de seks. Tip: bedenk per maand 2 dingen die je graag zou willen proberen. Hoe meer moeite je doet, hoe kleiner de kans dat je gedachten afdwalen. Doorsnee seks gaat daar helaas niet voor zorgen.

Dwangmatig

Voor jou geeft seks alleen écht voldoening als je een bepaald ritueel volgt. Heb je een fetish? Dan ben jij dit persoonlijkheidstype. Het is een van de moeilijkste sekspersoonlijkheden om te zijn, omdat het niet makkelijk is voldoening te krijgen.

Jouw perfecte seks-move: Sommige bedpartners delen dezelfde fetish, waardoor je toch hele goede seks kunt hebben. Onze tip: ga op zoek naar de juiste bedpartner die hiervoor open staat! Het kan ook een goed idee zijn om in therapie gaan, mocht de fetish ongezond zijn of je seksleven overnemen.

See Also
kerstcadeaus

Ongeïnteresseerd

Seks geeft jou weinig plezier en het komt ook niet vaak voor dat je zin hebt in seks. Dit kan bijvoorbeeld door a-seksualiteit komen of het gevolg zijn van een negatieve ervaring die ervoor gezorgd heeft dat je zin in seks verwenen is.

Jouw perfecte seks-move: Praat over mogelijke trauma’s van vroeger met een specialist of een bedpartner die je vertrouwt. Wil je ervoor zorgen dat je toch zin krijgt in seks? Er zijn stappen die je kunt nemen: raak elkaar eerst niet-seksueel aan en maak dan de stap naar seksuele aanrakingen. Geef elkaar voortdurend feedback en ontdek langzaam elkaars gehele lichaam.

Gerechtigd

Jij vindt dat je récht hebt op seks. Ook al heeft jouw partner geen zin, jij vindt dat je het verdiend. Je luistert daarin niet naar de behoeften van je partner, maar eigenlijk ook niet goed genoeg naar je eigen behoeften. Als we de rollen even omdraaien: jij zou ook liever met zo’n persoon naar bed gaan.

Jouw perfecte seks-move: Verander je mindset! Hier wordt niemand blij van. Het gaat niet alleen om jou en seks is véél meer dan iets wat je móet doen. Een aantal tips: neem de tijd voor voorspel, praat over wat jullie wensen en fijne plekjes zijn en probeer te focussen op een orgasme voor jullie allebei.

Sensueel

Voor jou is seks een uiting van liefde. Emotionele connectie is in jouw ogen belangrijker dan de seksuele performance.

Jouw perfecte seks-move: Doe het rustig aan. Focus op het voorspel: voelen, strelen en het voelen van de liefde. Kies voor seksstandjes waarbij je elkaar aan kan kijken en zorg voor oogcontact gedurende de hele sekssessie, ook tijdens het orgasme.

Welke van de 10 sekspersoonlijkheden ben jij?

In welk type herken jij je? En herken jij ook een van de sekspersoonlijkheden in je bedpartner? Het is natuurlijk ook mogelijk om je in meerdere te herkennen. Wanneer je weet welke type je bent, kun je betere keuzes maken en er met je sekspartner over praten.

Scroll To Top