Now Reading
Welke bruiloft outfit draag je bij welke dresscode?

Welke bruiloft outfit draag je bij welke dresscode?

Het is na lang wachten eindelijk wedding season! Deze zomer worden er weer veel bruiloften gepland. Grote kans dus dat jij ook uitgenodigd bent om de liefde te vieren. Maar dan komt de grote vraag: wat is de juiste bruiloft outfit? Wij helpen je om de juiste outfit te vinden voor de verschillende dresscodes en geven je een aantal do’s en don’ts.

Deze bruiloft outfit don’ts gelden bijna altijd:

Er zijn een aantal don’ts die goed zijn te onthouden als je jouw bruiloft outfit uit gaat kiezen. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat dit bij de bruiloft waar jij naartoe gaat ook zo is, maar over het algemeen zit je veilig als je rekening houdt met onderstaande don’ts.

 1. Draag nooit wit op een bruiloft. Geen wit, geen crème en geen enkele andere tint die op wit lijkt. Dat wordt je namelijk niet in dank afgenomen door de bruid! Wanneer er op de uitnodiging of op de save the data kaart staat dat het thema zwart/wit is of als er gevraagd wordt in wit of crème te komen, mag het natuurlijk wel.
 2. Een té sexy of over the top outfit aantrekken is een no-go. We begrijpen het, een bruiloft is dé plek om een nieuwe lover te ontmoeten.. maar dat kan ook op een manier waarop je niet te veel van je lijf showt en de spotlights niet steelt van de bruid. Een beetje opvallen kan natuurlijk zeker (show it off!), maar hou het netjes. Hou altijd in je achterhoofd hoe jij je zou voelen als je de bruid was en iemand in jouw outfit naar jouw bruiloft zou komen.
 3. Overdag in het zwart komen is niet de bedoeling. Een bruiloft is een feestelijk moment, maar de kleur zwart is geen feestelijke kleur. Vaak wordt zwart met een begrafenis geassocieerd en daarom is het niet geschikt voor een bruiloft. Ben je alleen een avondgast en is er een chique dresscode? Dan kan een zwarte outfit ‘s avonds prima!
 4. Een outfit aantrekken die niet bij de locatie past. Op de uitnodiging staat eigenlijk altijd de locatie. Is dit op een weiland? Trek dan geen stiletto’s aan. Is het op het strand in de zomer? Trek dan geen warme outfit aan met lange mouwen. Makes sense, toch?
 5. Een spijkerbroek hoort niet op een bruiloft. Wij Nederlanders zijn super casual als het op bruiloften aankomt, maar er is een grens, en dat is de spijkerbroek. We zeggen natuurlijk niet dat je een jurk aanmoet, maar kies voor een pantalon of andere nette broek. Het is oneerlijk, want voor mannen is het wel oké..
 6. Negeren van de dresscode. Daarover in dit artikel meer!

Hoe zorg ik dat mijn bruiloft outfit aan de dresscode voldoet?

In veel gevallen zul je een dresscode op de uitnodigingen hebben staan. De bedoeling is dan natuurlijk dat je je daaraan houdt. Het kan heel fijn zijn een dresscode te krijgen, want het zorgt voor wat meer richting in de bruiloft outfit keuze. We snappen het helemaal als je niet goed weet wat de verschillende dresscodes zijn. Wij vertellen je per dresscode waar je op moet letten.

Dresscode: Black Tie

Black tie is de meest chique dress code voor bruiloften. Deze dress code komt steeds meer voor, vooral hier in Nederland. In andere landen kun je deze dress code sneller verwachten.

 • Er wordt verwacht dat je een lange avondjurk draagt
 • Je mag zeker vrolijke kleuren dragen
 • Ga voor luxe stoffen en een glittertje kan absoluut

Outfit 1, 2 en 3

Dresscode: Cocktail

De cocktail dresscode is chique, maar informeler dan de black tie dresscode. Je kunt het zien als feestelijk en het mag ook wel net iets meer sexy dan andere dresscodes.

 • Bij deze dresscode hoort een cocktailjurkje (tot boven of op de knie). Hou jij die van jurkjes? Kies dan een chique broekpak/jumpsuit, maar kleed het aan met opvallende sieraden
 • Glitters en kleuren mogen zeker
 • Draag hakken of nette ballerina’s/loafers

Outfit 1, 2 en 3

Dresscode: Smart Casual

Smart casual is een dresscode die heel vrij is, maar daarom ook behoorlijk moeilijk! Je kunt het interpreteren hoe jij wilt. Over het algemeen is het te omschrijven als ‘elegant, netjes en modieus’.

 • Combineer chique en casual kleding
 • Een spijkerbroek is te casual
 • Je kunt het vergelijken met een outfit voor een netwerk event

Outfit 1, 2 en 3

Dresscode: Summer Chic

Summer Chic is een dresscode die steeds vaker als bruiloft outfit gekozen wordt. Zomerkleding met een chique randje, zo kun je het zien. Vaak vinden deze bruiloften buiten plaats.

See Also
Black Friday deals

 • Fleurige en kleurrijke outfits zijn perfect. Denk aan bloemenprints of pastelkleuren. (geen dierenprintjes!)
 • Kies luchtige en los vallende modellen en stoffen (zoals katoen of linnen)
 • Lange max-jurken, cocktailjurkjes of jumpsuits mogen allemaal
 • Teenslippers zijn een no-go, sandaaltjes mogen natuurlijk wel
 • Je mag lekker los gaan met accessoires. Vergeet niet een jasje of sjaal mee te nemen voor als het ‘s avonds koud wordt

Outfit 1, 2 en 3

Dresscode: Tenue de Ville

Tenue de Ville is letterlijk kleding die je naar de stad draagt. Ga jij in je joggingpak naar de stad? Dan sla dat maar even over! Het is eigenlijk de kleding die je ‘vroeger’ naar de stad zou dragen, toen iedereen zich nog formeel kleedde. (long time ago!) De dresscode is netjes en subtiel, dus juist niet opvallend.

 • Ga voor een net jurkje, leuke rok met blouse/top of een pak
 • Kies je een jurk of rok? Die hoort officieel bij Tenue de Ville tot op of over de knie te komen
 • Draag zachte kleuren, maar blijf weg van kleuren die op wit lijken. Veilige keuzes zijn pastelkleuren, bruintinten of grijstonen
 • Als schoenen kun je pumps, loafers of ballerina’s dragen

Outfit 1, 2 en 3

Wat wordt jouw bruiloft outfit?

Hopelijk ben je met deze blog op weg geholpen en weet je welke bruiloft outfit je aan kunt trekken naar de bruiloft waarvoor jij uitgenodigd bent!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top