Now Reading
2020: waarom dit écht jouw jaar wordt

2020: waarom dit écht jouw jaar wordt

2020

2020 Is net begonnen en ik vraag me af wat er met 2019 is gebeurd. Ik stel mezelf deze vraag elk jaar. Dit is het eerste jaar dat ik er ook daadwerkelijk een antwoord op kan geven. 2019 Was namelijk het jaar van timemanagement en glutenallergie. Termen die te pas en te onpas gebruikt worden en die blijkbaar hip zijn. Maar let op! Beiden bestaan niet en daarom heeft 2019 eigenlijk ook niet bestaan.

Toch vind ik de gedachte achter timemanagement wel erg interessant. Zeker als je bedenkt hoe ons huidige leven eruit ziet. We werken ongeveer 50 uur per week. Moeten van onszelf gezond en vers koken. We moeten minstens 3x per week in de sportschool staan. Daarnaast moeten we een relatie onderhouden en tijd maken voor vrienden en familie. Liefst nog een avondcursus volgen en ondertussen Instagram plaatjes schieten om te laten zien hoe geweldig het leven is.

Is dit the new way of living? En nog belangrijker, is dit vol te houden zonder op de helft van 2020 met een burn-out thuis te zitten?
Om het jaar positief te beginnen, deel ik graag een aantal tips. Zo kun je in 2020 doen wat je wilt, zonder jezelf voorbij te lopen.

Wees realistisch in 2020

Na een drukke week op het werk en volgeplande avonden is het vrijdag. Je hebt enorm behoefte aan een relaxavondje maar je moet nog sporten, boodschappen doen en een gezonde maaltijd koken. Weest niet te streng voor jezelf. Het is niet erg om een keer sporten over te slaan. Ook niet om een keer een kant en klaar maaltijd te eten. Wees vooral niet bang dat iedereen om je heen elke vrijdag het weekend inluidt met vrienden en drankjes. Ondanks dat Facebook en Instagram anders suggereren. Je bent echt niet de enige die op vrijdagavond een keer lekker alleen op de bank ligt.

Wees eerlijk

Je kent het wel, je hebt aan het begin van de week een mooie planning gemaakt. Je to do’s van je werk staat er netjes in. De afspraken met vrienden, sportavonden, andere verplichtingen en de momentjes voor jezelf. Tijdens de week komt er steeds meer op je af. Probeer toch zoveel mogelijk vast te houden aan jouw prio’s. Alleen als er nog belangrijkere prio’s tussendoor komen, wijk je hier vanaf.

Dit betekent dat je anderen soms teleur moet stellen. Tuurlijk is het vervelend, die teleurgestelde blik als je een keer ‘nee’ zegt en aangeeft echt geen tijd te hebben. Probeer hier niet te gevoelig voor te zijn. De ander is het binnen een paar minuten alweer vergeten, dus voel je hier niet rot over. Indien je hier geen gewoonte van maakt, zullen anderen het echt wel accepteren.

Hoeveel kun jij aan? Bepaal de hoeveelheid en jouw prio’s en wees hierin eerlijk tegen anderen en jezelf.

Wees duidelijk in 2020

Leer ‘nee’ te zeggen. Dit klinkt heel makkelijk, maar toch is het voor veel mensen erg lastig. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen, voordat je een toezegging doet:
– Waarom?
– Moet ik het doen?
– Waarom met het nu?

See Also

Wees jezelf

Het belangrijkste is eigenlijk om dicht bij jezelf te blijven. Laat je niet gek maken door die collega die elke avond overwerkt en denkt daarmee te scoren bij de baas. Of alle filmpjes op social media en alle goedbedoelde adviezen (inclusief deze 😉) Experimenteer vooral, zo kom je er vanzelf achter wat voor jou werkt. De één gooit zijn hoofd leeg tijdens een stuk hardlopen, de ander pakt een goed boek om te relaxen. De één krijgt enorm veel energie van een volle agenda, de ander schiet in de stress. Het maakt niet uit wat je doet en hoe je het doet, als je jezelf er maar goed bij voelt.

Het klinkt eigenlijk heel gemakkelijk, maar toch is het voor veel mensen best lastig. Probeer vooral de juiste balans te vinden tussen wat voor jouw belangrijk is en wat voor anderen belangrijk. Bij het tweede kies jij of je eraan wilt meewerken. Andersom werkt het namelijk net zo. Jij maakt je eigen geluk en anderen kunnen daar een bijdrage aan leveren.

Zorg dat 2020 een jaar wordt om niet te vergeten, maar zorg vooral ook voor jezelf.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top