Now Reading
Vroeg opstaan, de voordelen op een rijtje

Vroeg opstaan, de voordelen op een rijtje

vroeg opstaan

Je wekker gaat, maar hoe lekker is het om nog even te blijven liggen? Vroeg opstaan is helemaal niks voor jou. Je snoozed en nog een keer en nog een keer en een uur later besluit je toch maar uit bed te gaan, omdat je anders te laat komt.
Hoe herkenbaar is dit? En hoe vaak heb je hier achteraf spijt van? Meestal ben je alleen maar duffer geworden en start je de dag met weinig energie. Misschien heb je gewoon even een rijtje met voordelen nodig om volgende keer wel direct op te staan.

1. Vroeg opstaan zorgt ervoor dat je niet hoeft te haasten

Door vroeg opstaan, heb je alle tijd. Je hoeft je niet gehaast de deur uit te rennen met een ontbijtje to go. Je hoeft niet je hele make-up tasje mee te slepen om nog snel even je mascara in de auto op te doen en je hoeft er op je werk niet achter te komen dat je je shirtje te snel hebt aangedaan, waardoor deze binnenstebuiten zit.
Minder haasten betekent ook minder stress en minder stress betekent vele voordelen voor je gezondheid. Denk aan minder maagproblemen, haaruitval, vermoeidheid en hartproblemen.

2. Je kunt in de ochtend sporten

Hoe vaak heb je niet je sportles gemist omdat die ene collega om 17 uur nog een meeting met je inschoot? Of die ene klant op het moment dat jij je tas al had ingepakt nog even snel wilde bellen, waardoor je uiteindelijk een uur later het kantoor verlaat? Of omdat je te weinig eten mee hebt en dus direct wilt avondeten  wanneer je thuiskomt? Of omdat je gewoon geen zin meer hebt na een lange werkdag? Genoeg redenen dus om je sportuurtje naar de ochtend te verplaatsen. Voordeel is dat je dan ook de hele avond vrij hebt.
Tevens is in de ochtend sporten gezonder, het brengt namelijk direct je biologische ritme op gang. Je hebt nog geen energie verbruikt, dus kunt alles geven.

3. Je kunt de files vermijden

Wanneer je voor de files gaat rijden, heb je niet alleen minder reistijd, je bent ook lekker vroeg op het werk. Dit betekent dat je dus ook lekker op tijd kunt stoppen. Je bent dus wederom de files voor, maar bent ook lekker vroeg thuis. Hiervoor moet je natuurlijk wel bij een bedrijf werken dat een beetje soepel omgaat met de werktijden.

4. Je bent productiever

Uit onderzoek blijkt dat vóór 6 uur ’s ochtends opstaan de productiviteit ten goede komt. Je hersenen functioneren namelijk het best tijdens de vroege uurtjes. Daarnaast ben je in de vroege uurtjes waarschijnlijk nog een van de weinigen op kantoor, waardoor je de eerste 2 uur sowieso lekker efficiënt kunt werken en je to do’s kunt afstrepen.

5. Vroeg opstaan maakt je gelukkiger

Onderzoek toont aan dat mensen die vroeg opstaan meestal optimistischer in het leven staan en zich tot wel 25% gelukkiger voelen dan mensen die uitslapen. Een uurtje eerder opstaan is wel een hele makkelijker manier om gelukkiger te worden.

See Also
hoogsensitief

6. Je verbetert je slaapkwaliteit

Wanneer je vroeger opstaat, ga je waarschijnlijk ook wat vroeger naar bed. Je creëert hiermee een betere slaaproutine. Zeker indien je elke ochtend op dezelfde tijd opstaat. Ben je een keer moe, dan kun je beter wat vroeger naar bed gaan en dezelfde tijd als normaal opstaan. Wanneer je namelijk later opstaat, raakt je routine in de war.

Je merkt het direct wanneer je slaaproutine optimaal is, je zult namelijk makkelijker en natuurlijker in slaap vallen en opstaan. Tevens zul je dieper slapen, waardoor je slaapuren kwalitatiever zijn. Er zijn verschillende apps en horloges waarmee je je slaap kunt monitoren en dus kunt verbeteren. Ik heb zelf het horloge Garmin Vivomove HR. Het fijne van deze vind ik dat het er niet heel sportief uitziet. Je koppelt deze aan je telefoon en kunt precies zien hoeveel uur je hebt geslapen, hoe diep, en hoeveel je hebt bewogen.

Hebben we je overtuigd? Probeer het een aantal weken en kijk wat het voor jou kan doen. Ben je overtuigd maar heb je tips nodig om vroeg opstaan vol te houden? No worries, over een paar weken zullen we ook tips met je delen, maar tot die tijd moet je het eerst op eigen kracht proberen.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top