Now Reading
Zo blijf je trouw aan jezelf

Zo blijf je trouw aan jezelf

Een klein leugentje om bestwil, iedereen heeft het wel eens gedaan. Maar uiteindelijk gaat dit vaak toch knagen en vragen we onszelf af waarom we niet eerlijk zijn geweest. Waarom is het zo moeilijk om altijd eerlijk te zijn? Om altijd dicht bij jezelf te blijven? Met de volgende tips helpen we je een beetje verder om trouw aan jezelf te blijven. 

Ik weet nog heel goed dat we vroeger met gym vaak onze eigen score bij moesten houden. Ik was een gemiddelde gym leerling, maar gemiddeld was voor mij niet goed genoeg. Moet je nagaan als ik onder het gemiddelde presteerde, wat vaak het geval was bij sprinten. Gelukkig moesten we zelf onze tijd onthouden en kon ik er altijd wat afsnoepen. Maar voor wie deed ik het eigenlijk? Het interesseerde niemand anders, waarschijnlijk lette de meesten niet eens op als ik mijn tijd noemde.

Zelf voelde ik me er achteraf toch niet altijd goed bij, maar toch leek het een betere optie dan de waarheid vertellen. En zo kan ik, maar jijzelf waarschijnlijk ook nog vele anderen voorbeelden noemen. Kleine leugentjes die er eigenlijk helemaal niet toedoen, die niemand schaden, die niet perse nodig zijn, maar die je toch vertelt om jezelf beter te voelen. 

Controle laten uitvoeren

Veel van deze leugentjes kunnen voorkomen worden door het uitvoeren van een controle. Je kunt afspraken bijvoorbeeld vast laten leggen, maar je kunt ook iemand aanhaken de meekijkt. Daarnaast kun je elkaar controleren door simpelweg de vraag te stellen ‘Beloof je dat je eerlijk je tijd doorgeeft?’ Of ‘Kan ik erop vertrouwen dat je eerlijk bent geweest?’. Deze sociale controle zal nooit 100% zijn, maar je voelt je eerder betrapt en zult dus makkelijk de waarheid vertellen. 

Trouw zijn aan je intuïtie

Toch zou bovenstaande eigenlijk niet nodig moeten zijn. Je schakelt dan namelijk een externe factor in, om zelf bij de waarheid te blijven, terwijl het juist sterker is om dit vanuit jezelf en je geweten te doen.

Luisteren naar je intuïtie is deels aangeboren, maar kun je grotendeels ook aanleren door jezelf te trainen. Soms heb je direct een naar gevoel bij iemand, maar stop je het weg, Later blijkt bijvoorbeeld dat deze persoon je portemonnee heeft gestolen. Of je zit in een relatie en hebt het gevoel dat je partner vreemdgaat. Je hebt er niet direct bewijs voor, maar alles bij elkaar heb je toch het idee dat er iets niet klopt. Bij sommige mensen is dit een vorm van overmatige jaloezie. Maar het kan ook heel goed zijn dat je intuïtie spreekt. Ik heb het zelf nooit gedaan, maar ken genoeg verhalen van vriendinnen die in hun partners telefoon hebben gekeken, omdat ze iets niet vertrouwde. In de meeste gevallen bleek dit terecht te zijn. Nu weet ik niet of dit de beste oplossing is wanneer je je partner niet vertrouwt, maar laten we dat in een andere blog bespreken. Ook bij examens wordt vaak geadviseerd je intuïtie te volgen, vaak is je eerst antwoord goed, maar verander je deze wanneer je er nogmaals over nadenkt.

Trouw zijn aan je geweten

Ook je geweten is essentieel om trouw aan jezelf te blijven. Vaak blijft het aan je knagen wanneer je ergens niet eerlijk over bent geweest. Je kunt het niet altijd terugdraaien, waardoor het in je hoofd blijft zitten en je spijt naar boven komt. Je geweten is eigenlijk dat stemmetje in je hoofd dat je dan niet meer met rust laat. Vaak pas als je alsnog de waarheid hebt opgebiecht, vind je vrede en laat het stemmetje je weer even alleen.

See Also

Wees authentiek

Door je anders voor te doen dan je werkelijk bent, zet je eigenlijk een masker op. Je draagt kleding die niet echt bij je past, maar wel in de mode is. Je gaat naar feestjes waar je niet van houdt, maar durft geen ‘nee’ te zeggen en hoort er graag bij. Je bent ambitieus en ziet voorbeelden van andere vrouwen die heel hard en afstandelijk doen om de top te bereiken, dus je kopieert hun gedrag.

De manier waarop je je gedraagt en overkomt, trekt vaak dezelfde soort mensen aan, omdat zij een connectie voelen. Je gaat je dus steeds meer omringen met mensen die jouw masker ondersteunen en je komt hier steeds moeilijker uit. Wanneer je authentiek blijft, zul je dus juist het tegenovergestelde effect bereiken en mensen om je heen verzamelen die jouw waarden, normen en interesses delen. Het is dan ook makkelijker om trouw aan jezelf te blijven. 

Accepteer jezelf

We kunnen het denk ik niet vaak genoeg zeggen, maar alles begint bij zelf acceptatie. Pas wanneer jij van jezelf houdt, is er ruimte voor anderen om van jou te houden. Niemand is perfect, jij ook niet, en dat is okay. Je doet je best, maar je mag fouten maken, je hoeft niet altijd de beste te zijn en je hoeft ook niet door iedereen aardig gevonden te worden. Omring jezelf zoveel mogelijk met de mensen die jou wel mogen, dan heb je de rest ook niet nodig.

Scroll To Top