Now Reading
Waarom verwachtingen met name leiden tot teleurstelling

Waarom verwachtingen met name leiden tot teleurstelling

teleurstelling

We hadden toch afgesproken om samen op vakantie te gaan. Hoezo wilt ze nu opeens niet meer? En waarom laat hij na die leuke date ineens niets meer horen? En op het werk doe ik zo mijn best. Waarom heb ik dan niet die promotie gekregen. We kunnen allemaal wel momenten opnoemen waar we met een teleurstelling moesten dealen. Maar hoe komt dit nu precies? Lees snel verder.

Wat is een teleurstelling?

Een teleurstelling is de mismatch tussen verwachting en de realiteit. Jij had een bepaald resultaat in je hoofd, maar de realiteit wijkt hier helaas vanaf. Maar waar ligt dit dan aan? Vaak is de verwachting te hoog. Hierdoor is de teleurstelling groot. Je had ergens op gerekend, maar nu moet je jouw plannen bijstellen.
Teleurstellingen maken we dagelijks mee. Soms heel klein, bijvoorbeeld als de melk die je wilt is uitverkocht. Of die vriendin 5 minuten te laat komt opdagen. Maar soms ook groter, bijvoorbeeld als je niet de baan hebt gekregen die je graag wilde.

Hoe kun je omgaan met een teleurstelling?

Kleine teleurstellingen overwinnen we meestal snel. Die ben je eigenlijk binnen een paar minuten alweer vergeten. Maar bij grote teleurstellingen is dit helaas niet zo. Hier kunnen we soms heel lang in blijven hangen. Je voelt je rot en misschien wel onbegrepen en verdrietig. Vaak gaan we het ook bij onszelf zoeken en dit kan een deuk veroorzaken in je zelfvertrouwen. Belangrijk is dus dat je op de juiste manier omgaat met een teleurstelling:

  • blijf niet hangen in emoties, maar stop ze ook niet helemaal weg
  • sta stil bij de emoties die je voelt, zodat je kunt groeien
  • bedenk waar de mismatch lag tussen je verwachting en de realiteit en leer hiervan

Bedenk goed waar je verwachtingen vandaan komen

Hoe kan het toch dat je steeds verwachtingen hebt die niet uitkomen? Het kan zijn dat je verwachting onduidelijk zijn, waardoor ze bijna nooit uitkomen. Je weet namelijk niet precies wat er uit moet komen, dus hoe kan het dan kloppen?
Maar het kan ook zijn dat je teveel focus legt op het eindresultaat. Hierdoor verlies je het hele proces en de weg er naartoe uit het oog. Misschien heb je 9 van de 10 dingen goed gedaan, maar was dit niet voldoende voor het juiste eindresultaat. Je staat hierdoor helaas niet meer stil bij alle zaken die wel goed zijn gegaan. Als je deze 10 zaken als losse onderdelen had gezien, was je 9x heel blij geweest en 1x niet blij. Die ene keer viel dan een beetje in het niets.

See Also
stress

Het belangrijkst is dat je je niet uit het veld laat slaan door een teleurstelling. Hoe veel het er ook worden, het hoort er een beetje bij. Uiteindelijk gaat het erom hoe jij ermee om gaat en hoeveel invloed je ze geeft. Als je er vanuit gaat dat andere mensen je altijd in een bepaalde mate zullen blijven teleurstellen, kan het alleen maar meevallen.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top