Now Reading
Aan deze lichamelijke symptomen herken je langdurige stress

Aan deze lichamelijke symptomen herken je langdurige stress

stress

We hebben allemaal wel eens last van stress. Dit is helemaal niet erg en op een bepaalde manier zelfs nodig. Maar wanneer je langdurige stress ervaart, dien je actie te ondernemen. Dit is namelijk niet goed voor je gezondheid. Maar hoe merk je dat je langdurige stress hebt? Wij zetten een aantal lichamelijke symptomen op een rijtje.

Vermoeidheid is de meest voorkomende klacht bij stress

Door de aanhoudende stress put je je geest en lichaam erg uit, waardoor het veel rust nodig heeft. Je hebt dus meer slaap nodig om de symptomen te verminderen. Als de vermoeidheid te lang aanhoudt, kan dit zelfs leiden tot uitputting, waardoor herstel langere tijd zal duren.

Verkeerde ademhaling leidt tot diverse lichamelijke problemen

Wanneer je langdurig stress ervaart, kan dit leiden tot een verkeerde ademhaling. Gevolgen hiervan lopen uiteen van benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, tintelingen, extra transpireren, verhoogde bloeddruk en duizeligheid.

Stress leidt tot maagproblemen

Stress heeft effect op je darmen en spijsvertering. Hierdoor kun je een opgeblazen gevoel, een rommelende buik, of hevige krampen ervaren. Vaak is de ontlasting ook anders dan normaal. Ook voelt het continue of je een knoop in je maag hebt. Dit nare gevoel kan ervoor zorgen dat je te weinig gaat eten.

Slaapproblemen door teveel piekeren

Wanneer je stress ervaart, kan het zijn dat je continue aan het piekeren bent en alle indrukken van de dag niet kunt verwerken. Hierdoor is het moeilijker om in slaap te komen. Onder slaapproblemen verstaan we zowel problemen met inslapen als problemen met doorslapen.

Huiduitslag en andere huidproblemen

Je krijgt last van een doffe en droge huid en er kunnen rode vlekken in je hals en nek ontstaan. Ook andere huidproblemen, zoals acne, kunnen voorkomen. De huid is namelijk vatbaarder voor bacteriën en het zorgt voor aanmaak van extra cortisol. Dit versnelt de talgproductie en een talgophoping veroorzaakt acne.

See Also
sportvasten dag 4

Stress veroorzaakt spanning in het lichaam

Je bereidt je als het ware voor op een vecht- of vluchtreactie. Je lichaam zet zich schrap door de spieren aan te spannen. Dit is niet erg als het even gebeurt, maar wel als het langdurig aanhoudt. Je zult dan pijn in je spieren ervaren. Door de hoge spierspanning gaat je lichaam compenseren en een andere houding aannemen. Vaak ga je overcompenseren, waardoor je klachten aan de nek, schouders of rug kunt ervaren. Met name als je bijvoorbeeld een beroep hebt, waarbij je veel zit.

Boekentip: Leven zonder stress

Scroll To Top