Now Reading
Dit zijn de plantaardige melk varianten op een rijtje

Dit zijn de plantaardige melk varianten op een rijtje

plantaardige melk

Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen van koemelk naar plantaardige melk. Omdat ze koemelk niet lekker vinden, allergisch zijn, veganistisch worden of hele andere redenen. Wat je reden ook is om over te stappen, er zijn voldoende varianten. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Sojamelk

Deze plantaardige melk is waarschijnlijk de bekendste. We hebben het allemaal wel eens gehoord bij de Starbucks ‘een soja latte alsjeblieft’. De melk is wat zoeter, waardoor een siroopje of suiker toevoegen niet nodig is. Wanneer je de ongezoete variant neemt, zit er minder suiker in dan bij koemelk. Nadeel is wel dat er nogal wat te doen is over alle sojaproducten en hoe ze geteeld worden. Hele bossen worden omgekapt, hier werk je natuurlijk liever niet aan mee. Kijk dus goed welk merk je koopt, zodat je weet dat het duurzaam geteeld is.

Havermelk

Havermelk moet je echt van houden, de smaak is namelijk apart. Omdat het gemaakt is van granen, zit er weinig vet in. Ideaal voor de calorieën, iets minder geschikt om op te schuimen voor de koffie. Voordeel is dat deze, in tegenstelling tot soja lokaal verbouwd wordt. Hierdoor is het dus veel beter voor het milieu.

Amandelmelk

De variant van plantaardige melk is wel perfect voor in de koffie. Doordat die gemaakt is van noten en dus lekker vet is. Ook perfect om je smoothie wat voller en romiger te maken. Helaas is ook deze melk niet heel duurzaam. Voor het fabriceren van één amandel is namelijk 5 liter water nodig is (Bron Trouw). Het lijkt wel of we steeds een afweging moeten maken tussen lekker, gezond en duurzaam.

See Also
PDS

Kokosmelk

Persoonlijk gebruiken we deze melksoort meer voor het koken dan als toevoeging in koffie, een smoothie of pap. In kokosmelk zit veel vet, dus voor een romige curry of soep is het perfect. Voor de rest adviseren wij eerder kokoswater te gebruiken.

Rijstmelk

Om deze variant te maken wordt gekookte bruine rijst gepureerd en gezeefd. Het vocht wat hieruit voortkomt wordt gebruikt voor rijstmelk.
Deze melk is perfect als je van zoet houdt. Zonder toegevoegde suikers zit hier namelijk al een heerlijk zoete smaak aan. Het aantal eiwitten is echter wel heel beperkt.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top