Now Reading
PDS: Wanneer je klachten krijgt van bijna alles wat je eet

PDS: Wanneer je klachten krijgt van bijna alles wat je eet

PDS

Je herkent het vast wel, van die dagen waarop je last hebt van je buik. Na het eten voel je je bijna zwanger en is je buik opgezet. We hebben hier allemaal wel eens last van, maar wat als dit je dagelijkse leven beïnvloedt? Naar schatting heeft 5 tot 15% van de Nederlandse bevolking last van PDS. Het overgrote deel hiervan, ongeveer twee derde, is vrouw.

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

Bij mensen die PDS hebben, werkt het maag-darmkanaal niet optimaal. Met name de dikke darm speelt hier een grote rol in. Deze maakt te veel of juist te weinig bewegingen. Dit zorgt ervoor dat je last krijgt van bijvoorbeeld buikkrampen, problemen met je ontlasting of een opgezette buik.

Wat zijn de oorzaken van PDS?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. De eerste is een verstoring van het serotonine niveau door de darmen. Hierdoor maken de deze onregelmatige bewegingen om het voedsel te verteren. Dit kan leiden tot verstopping of juist diarree. Maar ook een verstoring in je stemming en eetlust. Dit gebeurt wanneer de serotonine die je hersenen aanmaakt verandert.

Een tweede oorzaak is een beschadiging van de darmwand, door bijvoorbeeld een ontsteking of infectie. Wanneer deze beschadigd is, worden bacteriën en schadelijke stoffen niet goed meer tegengehouden. Dit kan klachten als diarree of verstopping veroorzaken.

Als derde is de darmflora van belang. Bij een gezonde darmflora is er balans tussen de goede en slechte bacteriën. Als de slechte bacteriën toenemen, raakt de darmflora verstoord. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals diarree of verstopping. Oorzaken van een verstoorde darmflora zijn bijvoorbeeld gebruik van medicijnen, een (behandeling van) infectie of ziekte, verkeerd voedingspatroon.

Vaak ontstaat PDS na een maag-darmontsteking of een voedselvergiftiging. Bij ongeveer 25% van de patiënten is het ontstaan na een darminfectie.

See Also
griep

Waarschijnlijk is er ook sprake van een aanleg om PDS te krijgen en speelt erfelijkheid een rol. Hier is echter nog te weinig onderzoek naar gedaan om het met zekerheid te zeggen.

Heb ik PDS?

Denk jij dat je PDS hebt? Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Vooraf kun je ook een zelftest doen op de site van de Maag Lever Darm Stichting.

Ervaringen en tips

Volgende week gaan we in gesprek met Ilonka. Zij heeft vanaf haar 13e PDS en deelt hoe zij ermee omgaat. Hopelijk kunnen haar ervaringen en tips jullie helpen.

Scroll To Top