Now Reading
Ondernemer aan het woord: “Doorzettingsvermogen en netwerken zijn essentieel”

Ondernemer aan het woord: “Doorzettingsvermogen en netwerken zijn essentieel”

ondernemer

Ondernemer worden…wat is daar precies voor nodig? Moet je hiervoor in de wieg gelegd zijn, of kan het toevallig op je pad komen? Hoe pak je het precies aan? En tegen welke uitdagingen kun je aanlopen? Wij gingen in gesprek met Lisanne, eigenaar van Lisanne van Eijk fotografie.

Even voorstellen

Hi, ik ben Lisanne, 31 jaar, moeder van 2 leuke meisjes en ik sta 3 dagen in de week voor de klas. Daarnaast ben in fotograaf voor ondernemers en maak ik foto’s voor websites, PR en social media. Het is mijn missie om samen jouw verhaal visueel maken.

Ik heb er altijd van gedroomd om ondernemer te worden

Vroeger droomde ik van een eigen kinderdagverblijf, een eigen winkel of eigen café. Uiteindelijk toch de keuze gemaakt om het onderwijs in te gaan, maar ondertussen altijd blijven dromen om iets voor mezelf te doen. Alleen wist ik nooit heel goed wat, dit verschilde van tijd tot tijd.

Foto’s maken is iets wat ik altijd als hobby gedaan heb, maar dat ik er ooit als fotograaf mee aan de slag zou gaan had ik nooit gedacht. Op een gegeven moment merkte ik wel dat ik graag wat meer wilde dan foto’s voor mezelf maken. Ik ben toen gestart met kinderfotografie voor familie en bekenden, maar kwam er al vlug achter dat dit niks voor mij is. Heel gek, want ik werk wel met kinderen, maar kinderfotografie is het toch niet voor mij. Ik ging er ook vanuit dat ik kinderen wel op de foto kan zetten, omdat ze ‘zo spontaan en ongedwongen’ zijn en ik met kinderen werk. Dat is toch echt een hele kunst en een andere tak van de fotografie.

Uiteindelijk heb ik een keer foto’s gemaakt voor een bevriende, vrouwelijke ondernemer. Dat vond ik zó gaaf dat ik besloot om me te gaan richten op fotografie voor vrouwelijke ondernemers.

Het zijn van een ondernemer is voor mij één grote uitdaging

Ik ben nog maar kort ondernemer en er komt zoveel op me af waar ik van te voren geen rekening mee heb gehouden. Waar ik in loondienst collega’s had om mee te sparren en rustig ingewerkt werd, moet ik het nu allemaal alleen doen. Dat is voor mij wel de grootste uitdaging. Het maakt dat ik mezelf enorm tegenkom en afvraag of ik het allemaal wel kan.

Gelukkig heb ik, vooral via Instagram, veel fotografen ontmoet waardoor ik toch het gevoel van collega’s heb waar ik even mee kan sparren.
De afgelopen tijd ben ik ook aan de slag gegaan met positieve mindset, waardoor ik er nu weer helemaal tegenaan kan.

See Also
ondernemer

Ik kom mijn foto’s steeds vaker ‘in het wild’ tegen

Elke keer als ik een foto tegen kom ben ik weer enorm trots. En dit gebeurt steeds vaker, op flyers, op Instagram en in ebooks.
Ik hoop dit door te zetten en in de toekomst volledig, of voor een heel groot gedeelte, aan de slag te kunnen gaan als ondernemer. En steeds meer ambitieuze ondernemers te helpen om hun verhaal zichtbaar te maken d.m.v. mijn fotografie.

Ik besef dat hier een grote dosis doorzettingsvermogen voor nodig is. Het vraagt namelijk veel tijd, energie en inzet om een eigen onderneming te runnen. Daarnaast is het voor mij nu vooral een kwestie van netwerken om met de juiste mensen in contact te komen, wat wel extra lastig is in de huidige coronatijd.

Een goed netwerk is de key tot succes

Alle ondernemers, die net als ik graag met ‘collega’s sparren, adviseer ik om hiernaar op zoek te gaan. Ga netwerken, bijvoorbeeld via Instagram, waar contact makkelijk is gemaakt. Zo vind je niet alleen gelijkgestemden, maar misschien ook mensen die al veel verder in het vak zijn en je misschien wel willen coachen of mentoren.
Ik merk soms dat vrouwen elkaar als concurrenten zien, maar dat is echt helemaal nergens voor nodig. We kunnen elkaar juist heel goed helpen en ondersteunen. Voor die concurrentie hoef je echt niet bang te zijn. Iedereen is uniek en niemand kan wat jij kunt op de manier waarop jij het doet! Wees lief voor jezelf, en voor elkaar!

Lees meer ondernemer verhalen

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top