Now Reading
Netwerken: Hoe overleef je een netwerkborrel?

Netwerken: Hoe overleef je een netwerkborrel?

Je kijkt er al de hele week tegen op, netwerken op die vrijdagmiddagborrel waar je niemand kent. Je moet vanuit je werk netwerken of voor je eigen bedrijfje. Zeker voor de tweede optie is het van belang dat je hier niet tegenop kijkt, maar juist beseft hoeveel je hieruit kunt halen. Dit zijn de borrels waar je veel mensen kunt ontmoeten, die jou niet alleen kunnen inspireren, maar die jou ook nog eens aan nieuwe opdrachten kunnen helpen. Dus zet die zorgen opzij en lees de volgende tips om tijdens jouw volgende borrel het netwerken tot een persoonlijk succes te maken.

1. Bereid je goed voor op het netwerken

Wanneer je bang bent dat je het gesprek niet lopende kunt houden, bereid dan een aantal vragen voor om het netwerken op gang te brengen. Waar werk je? Wat doe je daar precies? Kom je vaak op dergelijk borrels? Heb je toevallig ook gelezen dat.. (nieuwtje binnen de branche). Hoe denk jij over…
Zorg ook dat je je eigen verhaal goed voorbereid. Waarom ben je op de borrel, wat wil je eruit halen? Waarom zouden mensen met jou samen moeten werken? Wat is jou visie op… etc. 
Daarnaast kan het natuurlijk ook geen kwaad om met een flinke dosis zelfvertrouwen de ruimte binnen te lopen. Lees deze blog tijdens je voorbereiding: Zelfvertrouwen vergroten: 6 tips voor een boost

2. Weet wie je potentiële gespreks- partners zijn om mee te netwerken

Wanneer er bijvoorbeeld een online event is aangemaakt, kunt je vaak van tevoren al zien wie er aanwezig zal zijn. Bekijk het Linkedin of Facebook profiel of Google iemand. Hierdoor weet je al wat mensen doen, waar ze werken, waar hun interesse ligt, waarom zo mogelijk aanwezig zijn om te netwerken etc. Hierdoor is het makkelijker om mensen aan te spreken en vind je al snel een onderwerp waar jullie beiden in geïnteresseerd zijn. 

3. Zoek iemand die ook alleen staat

Besef goed dat je niet de enige bent die alleen naar een borrel gaat om te netwerken. Er zullen dus genoeg mensen alleen staan of in ieder geval alleen binnenkomen. Focus je op deze personen. Kans is groot dat ook zij zich een beetje alleen voelen en dus blij zijn als iemand een praatje komt maken.
Zorg er wel voor dat je niet de hele tijd bij die ene dezelfde persoon blijft staan. Probeer anderen bij jullie gesprek te betrekken en loop samen naar wat anderen mensen om je daar in een gesprek te voegen.

4. Zoek uit of er ruimte is om een presentatie te geven

Vaak laat de organisatie een aantal personen aan het woord. Dit is ideaal, want als spreker heeft iedereen jou gezien en zullen er gegarandeerd mensen naar je toe komen om meer informatie te vragen, hun visie te delen etc. Het zal je dus geen moeite kosten om vervolgens te netwerken en je in een gesprek te mengen. Jij bent het gesprek, jij leidt het en mensen zullen naar jou komen. 

5. Stel je open op tijdens het netwerken

Het is natuurlijk heel verleidelijk om ergens in een hoekje te staan waar je niet teveel opvalt. Ook op je telefoon kijken en net doen of je heel druk bent zorgt ervoor dat de tijd langzaam doorloopt. Echter zorgt dit er niet voor dat anderen het gevoel krijgen dat je open staat voor een gesprek. Je bent niet heel toegankelijk en je zult dus het tegengestelde effect bereiken. 
Stel je open op. Ga ergens staan waar je de ruimte goed kunt overzien. Of bij de ingang zodat je mensen een beetje op kunt vangen. Ook bij de bar is een goede plek, hier wacht iedereen altijd even op een drankje, dus het perfecte moment om een gesprek te openen.
Kijk altijd rond in de ruimte en laat hier een daar een glimlach zien of geef iemand een ‘knikje’. Mensen die al iets meer ervaren zijn in de wereld van netwerken, zullen deze signalen zeker herkennen en je onder hun hoede nemen.

See Also
afstandelijk

6. Laat anderen praten

Op een netwerkborrel lopen vaak mensen rond die graag praten. Of dit nu voortkomt uit onzekerheid en compensatiegedrag, omdat ze heel vol van zichzelf zijn, of gewoon omdat ze heel sociaal zijn, het is erg makkelijk om een gesprek mee te voeren. Je laat hen namelijk gewoon aan het woord en knikt af en toe. Pas als ze over iets praten wat je echt interessant vindt of meer vanaf weet, meng je je in het gesprek. Zorg ervoor dat je juist dan ook goed blijft luisteren naar de ander en vragen stelt. Hierdoor voelt de ander zich gehoord en zul je likeability creëren. Het zou maar zo kunnen dat deze gunfactor je een mooie opdracht op gaat leveren.

Als laatste willen we je meegeven dat je je vooral niet te druk hoeft te maken. Ook als je even alleen staat, is er niks aan de hand. Loop even naar de wc of haal een drankje om je vervolgens op een andere plek te vestigen en weer in een gesprek te mengen. En mocht het nu echt niet lukken, ga lekker naar huis en probeer het bij een andere borrel, misschien was het gewoon niet jouw avond. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top