Now Reading
Tussenpensioen of sabbatical nemen? Zeker doen!

Tussenpensioen of sabbatical nemen? Zeker doen!

Waarom zou je wachten tot je 67e om met pensioen te gaan? Misschien durf je dan helemaal niet meer te abseilen. Of red je het niet meer zo makkelijk tot bovenaan die vulkaan. En wil je niet juist meer tijd met je kinderen doorbrengen nu ze jong zijn? En dan hebben we het nog niet eens over de 20% van de mensen die de pensioenleeftijd überhaupt niet haalt. Wacht dus niet langer en plan je eerste tussenpensioen in. En laat het daar vooral niet bij, probeer dit elke 5-10 jaar te doen.  Wij zijn helemaal geïnspireerd geraakt door het boek van Sjaak Zonneveld: Het nieuwe werken aan je pensioen

Wat is een tussenpensioen?

Het is eigenlijk heel simpel. Je neemt een deel van het pensioen op en compenseert dit door later langer door te werken. Ik hoor je denken, nog langer doorwerken? Misschien heb je straks genoeg verdient en kun je alsnog op je 67e stoppen. En anders heb je in ieder geval tussendoor al momenten gehad waarbij je niet aan werken hoefde te denken. Betekent natuurlijk niet dat je dit niet ook gewoon moet doen als je wel veel plezier in je werk hebt. 

Het hangt er natuurlijk wel vanaf of je tussendoor al aan je pensioen-spaarpot mag komen. Indien dit niet het geval is, moet je al genoeg geld hebben. Of sparen en dan is het eigenlijk meer een sabbatical nemen.

Waarom een tussenpensioen?

Eigenlijk is het heel simpel. Als je wacht tot je 67e, heb je nog ongeveer 20 jaar om je pensioen op te maken. Dit betekent dus 20 jaar om echt van het leven te genieten. En dit zijn uiteraard niet de jaren waarin je fysiek nog het sterkst bent. Het is dus veel logischer om tijdens de fitale jaren , optimaal van het leven te genieten. 

See Also
werkgeluk

Hoeveel geld heb je nodig?

Dit is moeilijk te schatten en afhankelijk van het doel van je tussenpensioen. Mocht je vrij pakken om je kinderen op te zien groeien, heb je alleen geld nodig om rond te komen. Dan heb je er voldoende aan wanneer je het pensioen-spaarpotje mag gebruiken. Maar mocht je gaan reizen, ben je vaak extra geld kwijt. Ook hier heb je het wel zelf in de hand. Ga je in Australië elke dag een georganiseerde excursie doen, dan moet je een flinke zak geld meenemen. Maar door Azië reizen en vooral zelf van alles ondernemen hoeft niet duur te zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je woning tijdelijk te verhuren. Of verkoop je auto, dan kun je na je reis een lease auto aanschaffen. Lees ook de blog: Private Lease: de nieuwe trend onder vrouwen

Waar een wil is, is een weg, dus blijf niet langer dromen en plan je eerste tussenpensioen.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top