Now Reading
Marie Kondo: de leer van het opruimen

Marie Kondo: de leer van het opruimen

Marie Kondo

Heb je inmiddels een halve kast vol kleding die je nooit meer draagt? En ligt de zolder vol met papierwerk en spullen die je misschien ooit nog wel een keer nodig gaat hebben? Dan wordt het tijd om eens goed om te ruimen en de lessen van Marie Kondo gaan je hier zeker bij helpen.

De filosofie van Marie Kondo

In de filosofie van Marie Kondo helpt opruimen om je beter te voelen. Ze is van mening dat wanneer je orde en rust wilt aanbrengen in je leven, het begint met rust aanbrengen in de ruimte om je heen. We zeggen niet voor niets ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Doordat je keuzes moet maken welke spullen je houdt, komt tevens de realisatie wat je echt belangrijk vindt in het leven. En eigenlijk is het heel makkelijk. Dingen die je niet nodig hebt, gooi of geef je weg. Gebruik onderstaande tips om een goed op te ruimen.

Denk ik het ‘nu’

Hou alleen de spullen die op dit moment bruikbaar zijn in je leven. Dat jurkje dat je wel gaat passen als je 5 kilo kwijt bent, moet helaas de kast verlaten. En die hapjespan die je 1x per jaar met Kerst gebruikt? Geef het weg, je kunt het vast wel een keer lenen.

Marie Kondo adviseert om klein te beginnen

Ga niet je hele huis opruimen. Dit is te groot en de kans dat je halverwege afhaakt is groot. Ga per kamer aan de slag, of maak het nog kleiner en kies een kast uit. Het gevoel wat je krijgt wanneer deze helemaal is opgeruimd zal verslavend werken. De volgende kast en de volgende kamer zullen dus vanzelf volgen.

Trek alles uit de kast

Als je elk voorwerp los bekijkt, kijk je veel strenger. Anders bestaat de kans dat je in ‘groepen’ gaat denken en alsnog te veel laat liggen. Vaak weet je niet eens meer wat je allemaal hebt, dus je moet het zien.

Minder papier

Jaren aan administratie, kerstkaarten en ander papierwerk. Totaal onnodig. Kaartjes zet je even in de kamer en als je er echt geen afstand van kunt doen, maak je er een foto van. Of je gebruikt 1 plankje waar je de leukste op bewaart.
En die administratie? Tegenwoordig kun je bijna alles online vinden. Post van leveranciers laat je allemaal per mail komen. Handleidingen? Google it. Maak van belangrijke documenten een foto en sla deze op een drive op. Scheelt bergen papier, mappen en ruimte.

See Also
mediteren

Marie Kondo daar aan om overzicht te creëren

Kijk bijvoorbeeld eens naar je kledingkast. Ligt alles door elkaar op één stapel of heb je alles netjes gesorteerd? Dit hoeft echt niet op kleur, maar je winter- en zomerspullen kun je toch wel het beste scheiden.

Boekentip: Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top