Now Reading
Lokaal eten: de voordelen op een rijtje

Lokaal eten: de voordelen op een rijtje

lokaal eten

We kunnen tegenwoordig alles krijgen in de supermarkt. Denk aan tropisch fruit, maar bijvoorbeeld ook aardappelen uit Portugal. Lokaal eten is echter beter en zouden we dus veel meer moeten doen. Wij zetten de voordelen op een rijtje.

Lokaal eten is beter voor je lichaam

Dit stamt af van vroeger en is eigenlijk heel logisch. Ons lichaam is aangepast aan de natuur van afkomst. Probeer dus zoveel mogelijk te eten wat ook daadwerkelijk hier geteeld wordt (of in ieder geval in Europa). Dit kan je lichaam veel beter verwerken. Het is niet voor niks dat we tijdens een vakantie in het buitenland vaak last krijgen van onze maag. En natuurlijk, tijdens een vakantie wil je nieuwe dingen proberen en heb je niet altijd de keuze om Nederlands geteeld voedsel te krijgen. Maar zodra je weer terug bent, is het echt beter om weer lekker van eigen bodem te eten. Voordeel is dat je dan ook seizoensgroenten koopt, die beter zijn voor je lichaam.
Daarnaast kunnen er voedingstoffen verloren gaan tussen de tijd van het oogsten en het consumeren. Hoe langer het dus duurt voordat jij de geteelde groente op je bordje hebt liggen, hoe meer voedingsstoffen er verloren zijn gegaan.

Je steunt de lokale ondernemers

De boeren in Nederland doen enorm hun best om het lekkerste voedsel voor ons te telen. Daarnaast is het hun bron van inkomsten. Het zou toch niet moeten kunnen dat sommige boeren in Nederland met hun voorraden blijven zitten, terwijl de schrappen in de supermarkt vol liggen met buitenlandse producten? Jij hebt er natuurlijk niet direct invloed op wat de supermarkten inkopen. Maar je kunt er wel voor kiezen om je fruit en groente direct bij de boer te halen, of te laten bezorgen. Dit kan bijvoorbeeld bij Odin of Groenteabonnement.

Lokaal eten is beter voor het milieu

Zeker niet onbelangrijk, lokaal eten is veel beter voor het milieu. Transport is namelijk een enorme milieuvervuiler. Het scheelt nogal of de groente opgehaald worden binnen Nederland of uit het buitenland. Denk aan vrachtwagens die honderden kilometers moeten afleggen om jouw aardappels hier in de supermarkt te krijgen. Of wat dacht je van de bananen uit Zuid-Amerika, die per boot vervoerd moeten worden.
Wist je bijvoorbeeld dat een Granny Smit appel zo’n 20.000 kilometer aflegt voordat het in jouw lokale supermarkt ligt? Een Elstar appel daarentegen slechts 100 kilometer. 

See Also
boekentips

Je verlaagt het risico op voedselverontreiniging

Bij elke stap tussen het telen van voedsel tot aan het consumeren, bestaat er het risico tot voedselverontreiniging. Zo kan er tijdens het oogsten, wassen, verzenden en distribueren vanalles in het voedsel terechtkomen. Bij lokaal eten verklein je het risico hiervan. Omdat het allemaal veel sneller gaat, heeft die spin niet genoeg tijd om zich echt in het voedsel te nestelen. Biedt natuurlijk geen garantie dat dit nooit gebeurt. IEWL

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top