Now Reading
Waarom leven in het NU zo belangrijk is

Waarom leven in het NU zo belangrijk is

leven in het nu

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift”

In gedachten zijn we bijna nooit met het nu bezig. We denken aan iets wat we in het verleden hebben meegemaakt. Kijken uit naar iets leuks. Of maken ons juist zorgen om iets wat misschien gaat komen. Maar eigenlijk is dit niet alleen heel vermoeiend, het zorgt er ook voor dat je te weinig met het nu bezig bent. En dus te weinig geniet van het moment. Leer meer te leven in het nu en je zult meer genieten.

Accepteer het leven van nu

Accepteren dat je het verleden niet kunt veranderen. Dat de toekomst onzeker is, en die toekomst is zelfs morgen! En accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn, dat dingen komen en gaan. Je laat je tijdsbesef los.
De kracht zit hem in het verschil tussen ‘wil ik er iets aan veranderen’ en ‘kan ik er iets aan veranderen’. Vaak willen we heel veel, maar zijn er ook veel dingen waar we geen invloed op hebben. Door te accepteren dat je er wel iets aan zou willen veranderen, maar niet kunt, blijf je dichter bij jezelf en leef je meer in het nu. Hierdoor kun je meer aandacht leggen op andere waarnemingen, zoals voelen, ruiken en proeven.

Waarom is leven in het nu zo belangrijk?

Door in het nu te leven wordt je veel zelfbewuster, maar maakt ook dat je meer kunt genieten van de kleine dingen. Je kop koffie, dat ochtendzonnetje, een lief berichtje. Door te focussen op die dingen, stijgt je mate van geluk. De sleutel is het uitschakelen van het verstand. Besteed aandacht aan je waarnemingen en het voelen; dat creëert besef van je eigen aanwezigheid. Op die manier bereik je zuiver bewustzijn.
Daarnaast heeft het niet alleen mentale voordelen, maar doordat je minder stress ervaart ook fysieke.

See Also
innerlijke criticus

Hoe kun je meer in het nu leven?

  • Gebruik je zintuigen
  • Probeer niet te oordelen
  • Maak je geen zorgen
  • Laat het verleden los

Meer weten?

Wil je hier graag meer over lezen? Lees dan ook onze blog: Zo leer je meer te leven in het nu. Waarbij we bovenstaande 4 tips verder uitwerken.
Daarnaast raden wij het boek ‘de kracht van het nu – in de praktijk’ van Eckhart Tolle aan. Een praktische gids over het leren leven in het nu.

Scroll To Top