Now Reading
De kracht van ‘nee’ zeggen

De kracht van ‘nee’ zeggen

nee zeggen

Tegenwoordig lopen we er tegenaan dat we aan veel dingen moeten voldoen. We hebben het gevoel de hele dag ‘ja’ te moeten zeggen. Mogen we dan nog wel ‘nee’ zeggen? Het antwoord daarop is simpel: JA!

Waarom is altijd ‘ja’ zeggen een probleem?

Als je, om welke reden dan ook, regelmatig meditaties doet, hoor je het ook daar vaak voorbij komen. Één van de veel voorkomende affirmaties is ‘zeg zo veel mogelijk ja’. Mede doordat we continue ‘ja’ moeten zeggen, heeft maar liefst 1 op de 6 werknemers te maken met burn-out klachten of symptomen. En dan hebben we het alleen nog maar over werk.
Maar ook privé zijn we aan het rennen en vliegen. ‘Ja’, ik ga mee sporten. “Ja”, ik ga mee op stap. ‘Ja’, ik help je met verhuizen. Heel leuk allemaal, maar kun je dit allemaal wel aan? En voor wie doe je het eigenlijk?

Achter iedere ‘nee’ zit een positief element

Achter iedere ‘nee’ zit een ‘ja’. Hoe dan? Als iemand mij vraagt om vandaag een afspraak in te plannen, krijgt die persoon regelmatig ‘Dat lukt me niet vandaag’ te horen. ‘Ja’, ik bewaak mijn eigen grenzen. ‘Ja’, ik wil hier goed de tijd voor hebben. ‘Ja’, dat plannen we op een ander moment. Maar vooral: ‘Ja’, ik blijf bij mezelf en laat me niet opjagen. Het positieve element is dus dat ik voor mezelf kies. Dit heeft niet alleen te maken met timemanagement, maar ook met je eigen persoonlijke grenzen.

See Also
onzeker

Je kunt op verschillende manieren ‘nee’ zeggen

  1. Oprecht ‘nee’ zeggen
    Oprecht wil zeggen dat je hier echt geen tijd, zin of wat dan ook voor hebt. Er is ook geen discussie mogelijkheid en het heeft geen zin je proberen over te halen. Hierbij kun je overwegen om jezelf te verantwoorden, maar dit is zeker niet noodzakelijk.
  2. Bedachtzaam ‘nee’ zeggen
    Dit betekent dat je eerst even nadenkt. Je kunt dan ook aangeven; mag ik hier even over nadenken? Voordat je reageert met ja of nee.
  3. Restrictief ‘nee’ zeggen
    Dit is nauwelijks nog een nee te noemen, al voelt het voor jezelf wel zo (op een positieve manier!). Je biedt namelijk meteen een nieuw alternatief aan. 

Boekentip: Leer Nee Zeggen Zonder Je Schuldig Te Voelen En Zeg Ja Tegen Alle Mooie Dingen Van Het Leven

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top