Now Reading
Jaloers? 5 tips om hiermee om te gaan

Jaloers? 5 tips om hiermee om te gaan

Waarom kijkt die vrouw in de kroeg steeds naar jouw vriend? En waarom heeft die ene collega de promotie gekregen die jij zo graag wilde? Hoe kan het dat je buren alweer op vakantie gaan? En waarom heeft dat meisje in de sportschool zo’n mooie platte buik waar jij al jaren voor traint?
We zijn allemaal weleens jaloers , maar wanneer jouw jaloezie de overhand krijgt, gaat het je leven beïnvloeden en dat wil je voorkomen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. 

Minder jaloers door je onzekerheid los te laten

Jaloers zijn kan velen redenen hebben, maar meestal komt het voort uit eigen onzekerheid. Vaak zie je dit terug in relaties. Wanneer je onzeker bent over jezelf, ga je er eigenlijk al vanuit dat je niet goed genoeg bent voor je partner en dat hij vast op zoek gaat naar een ander. Je pakt alles aan om jezelf hiervan te overtuigen, je gedraagt je ernaar en uiteindelijk krijg je vaak ook nog gelijk. Niet omdat je partner je echt niet wilde, maar omdat je hem hebt weggejaagd met je jaloerse gedrag. Je wilde continue weten waar hij was en met wie. En waarom hij niet direct op al je appjes reageerde.
Probeer je onzekerheid los te laten. Je partner kon uit alle vrouwen kiezen en ging voor jou. Dit zegt toch genoeg? 
Lees ook deze blog om je onzekerheid los te laten: Zelfvertrouwen vergroten: 6 tips voor een boost

Gun een ander iets

Vaak komt jaloers zijn voort uit afgunst. De buren liggen alweer ergens op een mooi strand, dit is al hun 5e vakantie dit jaar, waar doen ze het toch van. In plaats van blij te zijn voor de buren, dat ze dit kunnen doen en heerlijk genieten, hadden we onszelf deze vakantie veel meer gegund. Maar probeer niet altijd alleen aan jezelf te denken. En zijn genoeg onderzoeken die uitwijzen dat we vaak nog gelukkiger worden van een cadeau voor iemand anders kopen, dan voor onszelf. Waarom kunnen we dit geluk alleen opwekken als het onze eigen keuze is geweest. Wees blij voor de buren, wees blij voor je collega die promotie heeft, wees blij voor dat meisje met haar blokjesbuik. Jouw tijd komt ook wel. 

Zie niet alleen wat je wilt zien

Het gras is altijd groener bij de buren. Je hoeft je Instagram maar te openen en je ziet dat iedereen, maar dan ook echt iedereen, een topavond heeft. Lekker eten, gezellige cocktails, leuk gezelschap. En jij ligt in je eentje op de bank met een zak chips een filmpje te kijken.
Besef je goed dat alle anderen die alleen op de bank liggen, dit niet op Instagram plaatsen, want daarop zet je alleen hoe geweldig je leven is.
En die buren die alweer op vakantie zijn. Misschien is ze wel stewardess en hij piloot en hebben ze een overstop van een aantal dagen. Of werken ze beiden 60 uur in de week om de vakanties te kunnen betalen. Besef goed dat je vaak alleen de buitenkant ziet en geen idee hebt wat erachter gaat.

See Also
innerlijke criticus

Laat het verleden waarin je jaloers was los

Vaak wordt je jaloers door gebeurtenissen die je hebt meegemaakt in het verleden. Wanneer je bijvoorbeeld in een relatie hebt gezeten waarbij je partner is vreemdgegaan, is het soms moeilijk dit los te laten en niet te reflecteren op je nieuwe partner. Hij heeft niks fout gedaan, maar wordt wel gestraft voor de fouten die zijn mannelijke medemens heeft gemaakt. Dit is niet eerlijk en legt direct een druk op je nieuwe relatie. Probeer zaken uit het verleden af te sluiten en te zien als N=1.  

Vergelijk jezelf niet met anderen

Meestal wanneer we onszelf met anderen vergelijken, doen we dit op de vlakken waarop we onszelf minder vinden. Wat maakt het uit dat dat meisje in de sportschool een plattere buik heeft? Jij hebt veel mooiere ogen en je vriend houdt er juist van als hij je lovehandles vast kan pakken. En wat maakt het uit dat de buren alweer op vakantie zijn? Jij hebt deze week super leuke meetings staan op het werk, leuke dingen gepland in het weekend en tijd om even lekker lang in bad te gaan.
Kijk niet teveel naar anderen, maar focus je op jezelf.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top