Now Reading
De innerlijke criticus: dat eeuwige stemmetje in jouw hoofd

De innerlijke criticus: dat eeuwige stemmetje in jouw hoofd

innerlijke criticus

In het tijdperk waarin jij als millennial opgroeit, liggen veel uitdagingen op de loer. Helemaal tevreden zijn met wie je bent bijvoorbeeld.  In de nacht lig je soms wakker en lijkt het alsof er geen einde ontstaat aan die spiraal van piekergedachten. Soms lijkt de innerlijke criticus in jou nooit te rusten.  Je vindt immers altijd wel iemand die mooier, knapper, succesvoller, rijker en bovenal leuker is dan jou.

Even voorstellen

Hi, mijn naam is Marloes. Self-care expert, millenial & Mindfulness coach. Het is mijn missie om Het is mijn missie om Millennials te inspireren met de kracht van Mindfulness op een vernieuwde (hello 2.0 versie), praktische en wetenschappelijk onderbouwde manier. Mijn organisatie is echt ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht naar bewustwording & geluk. Mindfulness zweverig, complex en ingewikkeld? No way! Via mijn platform en door middel van workshops door heel het land laat ik zien dat vaardigheden als ontspannen, relaxen en loslaten ook voor jou zijn weggelegd!

Wat is de innerlijke criticus?

De term wordt gebruikt voor het afkeurende stemmetje in jouw hoofd. Het stemmetje die jou veroordeelt en aanvalt. Helaas horen we deze allemaal wel eens. Onzekere mensen hebben hier het meeste last van. Het vergelijkt je continue met andere mensen, waarbij het lijkt of iedereen beter is dan jij. En als er iets misgaat, geeft deze innerlijke criticus jou de schuld. Je lijkt het nooit goed te kunnen doen en de lat wordt enorm hoog gelegd, bijna tegen perfectionisme aan. Wat je eet, hoe je het doet op je werk, de manier waarop je in het leven staat. Een killer voor je zelfvertrouwen. Hoe hard jij ook je best doet, tevreden is hij nooit. Stress, onrust en onvrede. Je hebt er een dagtaak aan om dit soort categorie gedachten te relativeren.

De innerlijke criticus zorgt voor zelfkritiek en bescherming

Naast dat je innerlijke criticus soms rete-irritant kan zijn, zorgt hij wel voor zelfkritiek en bescherming. Zonder dit gegeven zou je nooit je grenzen kennen en jezelf kunnen beschermen tegen pijn van anderen. OOIT was dit belangrijk. Maar op het moment dat jij ontzettend veel mooie talenten en kwaliteiten hebt ontwikkeld, gaat de functionaliteit er wel een beetje vanaf. We weten allemaal wel dat hij soms wat overdreven is en voor we het weten een grote impact heeft op hoe (goed) we ons voelen.

See Also
positiever leven

Meer weten?

Om geluk te ervaren is het natuurlijk belangrijk hoe anderen met je omgaan, maar vooral nog belangrijker hoe jij met jezelf (en je innerlijke stem) omgaat. Besef dat iedereen z’n stem heeft heeft. Nee, je bent echt geen uitzondering op de regel. Iedereen heeft ermee te dealen. Besef ook dat jij altijd een keuze hebt om hier bewust van te zijn! Meer weten over hoe je met jouw innerlijke criticus om kunt gaan? Volgende week komt er een nieuwe blog online met tips van Marloes.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top