Now Reading
Zo kun je in het ‘nu’ leven en meer genieten

Zo kun je in het ‘nu’ leven en meer genieten

in het nu leven

In gedachten zijn we bijna nooit met het nu bezig. We denken aan iets wat we in het verleden hebben meegemaakt. Kijken uit naar iets leuks. Of maken ons juist zorgen om iets wat misschien gaat komen. Hierdoor genieten we te weinig van het moment. Leer meer in het ‘nu’ leven en je zult meer genieten.

Accepteer dat in het nu leven de enige optie is waarop je invloed hebt

In onze blog ‘Waarom leven in het NU zo belangrijk is’ legden we al uit dat het allemaal draait om acceptatie. Accepteren dat je nu leeft en het verleden niet meer kan veranderen. En dat betekent niet dat er geen ruimte is voor herinneringen en emoties of gevoelens die daarbij horen. Maar wel dat je deze je leven op dit moment niet mag laten beïnvloeden. Probeer het een plekje te geven en laat het los.
Hetzelfde geldt voor accepteren dat je minimale invloed hebt op wat er in de toekomst gaat gebeuren. Waarom ben je bang voor iets waarvan je helemaal niet weet hoe het gaat lopen? Of hoe anderen erop zullen reageren? En natuurlijk een beetje voorpret voor die vakantie is super leuk, maar vergeet niet te genieten van alle momenten die er nog voor komen.

Probeer niet de oordelen

Je kent het vast wel. Je ontmoet iemand en binnen een paar seconden heb je een beeld over diegene gevormd. Of je ziet iemand voorbij lopen in een knalrode jas. Denk je dan alleen ‘oh, een opvallende rode jas’ of verbind je er direct een oordeel aan? Wat een lelijke jas of juist wat past die leuk bij haar schoenen. We zijn geneigd om bij alles wat we horen of zien direct een mening te vormen. Maar probeer nu gewoon eens naar iets of iemand te kijken, zonder een oordeel te vellen. Het is gewoon een rode jas, niet lelijk, niet mooi, gewoon rood. Dit zal even wennen zijn, want je hersenen zijn gewend om alles in een hokje te plaatsen. Maar het gaat je wel helpen met in het nu leven i.p.v. bezig zijn met je oordeel.

Gebruik je zintuigen en je zult meer in het nu leven

Hoe vaak ben je tijdens het eten echt bezig met je eten? Vaak kijken we tv of zijn we in gesprek. Maar probeer eens echt bewust bezig te zijn met je eten. Welke structuur heeft het? Hoe smaakt het? Ruik je de geur van het koken nog? Door sterk te focussen op je zintuigen, dus bijvoorbeeld, zien, voelen, proeven en ruiken, geniet je meer van het moment.
Of kijk tijdens een wandeling in het bos eens echt goed om je heen? Welke kleuren zie je? Welke geluiden hoor je? Wat doet de frissen buitenlucht met je?

See Also
2020

Oefening baart kunst

Besef goed dat je al jaren anders doet en dat je dat niet per direct kun veranderen. Om echt in het nu te leren leven, dien je veel te oefenen. Ga bijvoorbeeld elke dag een half uurtje mediteren. Dan leer je de technieken, zodat je deze steeds vaker gedurende de dag zelf kunt toepassen. 1x in de week mediteren of yoga is niet voldoende om dit als lifestyle toe te passen. Het gaat echt om bewustwording. Maar je zult merken dat hoe meer je het doet, hoe beter je er in wordt. En hoe vaker je de geniet momenten ervaart, hoe vaker je ze wilt. Hierdoor zul je dus ook vaker oefenen. Kan bijna niet mis gaan dus 😉

 Boekentip: ‘de kracht van het nu – in de praktijk’ van Eckhart Tolle

Scroll To Top