Now Reading
“Ik ontdekte dat ik drager was van het BRCA1 gen”

“Ik ontdekte dat ik drager was van het BRCA1 gen”

Zo’n 3 jaar geleden stond het leven van Maraya op zijn kop. Ze was mogelijk drager van het BRCA1 gen. Een gen mutatie waardoor de kans op borstkanker verhoogd wordt met zo’n 60-80% en de kans op eierstokkanker met zo’n 35-55%. Nu, deelt ze voor het eerst op deze manier haar verhaal, haar emoties en haar trots.

De kans dat ik het BRCA1 gen had, voelde als kop of munt, als 50-50

Mijn naam is Maraya. Ik ben net 32 jaar en woon samen met mijn vriend en twee zoons. De jongste is 2,5 jaar en de oudste van 9 is een cadeau die ik kreeg toen ik een relatie kreeg met mijn vriend. The full package kun je het wel noemen. 

Drie jaar geleden belandde ik in een rollercoaster. Mijn moeder testte positief op het BRCA1 gen. De kans dat ik het ook zou dragen was 50%. Flip a coin and you know zou je denken. Ik heb overigens nooit getwijfeld tussen wel of niet testen. Ik wilde dit weten. De achterlijk hoge kans op borstkanker krijgen vond ik te riskant. Daarnaast was ik zwanger van mijn zoontje Jaxx en de kans dat ik het hem door kan geven is ook 50%. 

De wereld zakte onder mijn voeten vandaan

Toen ik hersteld was van de zwangerschap en er mentaal ook klaar voor was, heb ik het onderzoek naar het BRCA1 gen laten uitvoeren. Na ongeveer 6 weken na bloed afname kreeg ik de uitslag via de post binnen. Mijn vriend was op dit moment aan het werk, dus ik ben hardlopend met de brief in mijn handen naar een vriendin gerend die een paar huizen verderop woont. Samen hebben we de brief geopend. Ik las alleen het dik gedrukte woord WEL. Opeens wist ik dat ik een verhoogde kans op borstkanker had. En nu? Wat moet ik doen? Wat moeten we doen? 

Na eindeloze gesprekken met mijn plastisch chirurg en geliefden heb ik mijn keuze gemaakt

De keuze is reuze als je belast bent met het BRCA1 gen. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om niet ziek worden. Zo kun je er voor kiezen om je borsten regelmatig te laten controleren of een risico verminderende operatie (zoals preventieve verwijdering van de borsten). Een doorverwijzing naar een gynaecoloog voor het bespreken van een risico verminderende operatie (preventieve verwijdering van de eierstokken en eileiders).

Ook de keuzes omtrent de preventieve verwijdering van de borsten zijn uiteenlopend. Zo kun je er voor kiezen om je borsten te amputeren met directe reconstructie dmv het plaatsen van siliconen, of het plaatsen van TE’s (tissue expanders) deze vullen ze dan langzamerhand tot de gewenste grootte zodat de huis mooi mee kan rekken en later vervangen ze deze door siliconen te plaatsen. Ook kun je er voor kiezen voor een borst reconstructie van eigen weefsel een DIEP lap (van de buik) of een PAP lap (van de boven benen). 

See Also
sportvasten

Na eindeloze gesprekken met mijn plastisch chirurg en geliefden heb ik er voor gekozen om te gaan voor een preventieve verwijdering van beide borsten met directe reconstructie d.m.v. het plaatsen van siliconen. Dit leek mij de beste keuze aangezien ik net een nieuwe baan had en een jong gezin. Ik had mezelf voorgenomen om na 6 weken weer de oude te zijn en zo ben ik op 20 augustus ook de OK in gegaan.

Lees volgende week verder…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top