Now Reading
HSP: wanneer je hooggevoelig bent

HSP: wanneer je hooggevoelig bent

HSP

Wat nu als je alles net wat extremer ervaart dan anderen? Dat je hooggevoelig bent voor prikkels? Vaak wordt HSP nog gezien als iets wat tussen de oren zit. Ook vanuit de wetenschap wordt er maar weinig onderzoek naar gedaan en over geschreven. Toch lopen hier heel veel mensen tegenaan, waarschijnlijk zelfs 20% van de bevolking.

Wat is HSP?

De afkorting HSP staat voor “Highly Sensitive Person”, dus iemand die hooggevoelig is. Dit houdt in gevoeliger voor indrukken en prikkels. Denk bijvoorbeeld aan iemand die aan het lezen is en elke auto langs hoort rijden. Vaak gaat dit gepaard met het opmerken van meer details en signalen.
Het komt erop neer dat informatie opmerken en verwerken bij een hoogsensitief persoon anders werkt. Hierdoor is de reactie vaak ook anders. Het kan bijvoorbeeld wat langer duren voor je een reactie krijgt, omdat de verwerking nog bezig is. Of de reactie kan veel emotioneler zijn dan je misschien verwacht had.

Wat zijn de kenmerken van HSP?

Iedere HSP is uniek en dat maakt het lastig om concrete kenmerken te benoemen. Wel zijn er een aantal punten die veel hoogsensitieven met elkaar gemeen hebben. Hieronder een aantal voorbeelden.

See Also
teleurstelling

 • Contact met anderen kan vermoeiend zijn
  Doordat mensen die hooggevoelig zijn veel meer prikkels opvangen, moeten ze ook veel meer verwerken. Hoe meer ze horen en zien, hoe vermoeiender het is. Emoties en energie worden extra opgenomen. Zeker wanneer deze negatief zijn, kan het veel impact hebben.
 • Zorgzaam
  Vaak zijn HSP’ers heel lief en zorgzaam. Ze denken met je mee en zien direct wat je nodig hebt. Dit komt ook omdat ze niet alleen luisteren, maar ook doorhebben wat er achter de woorden schuilt. De intrinsieke motivatie hierachter is het verschil willen maken en de wens dat het goed gaat met iemand. Dit zorgen geldt trouwens ook voor dieren en de natuur.
 • Vermijden het liefst drukte
  Drukte in de smalle gangpaden. Drukte in de pashokjes. Nog meer drukte bij de kassa. Voor een HSP’er niet de ideale omstandigheden om even te shoppen.
  Maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld volle treinen, grote festivals of andere evenementen waar veel mensen bijeen komen. Ze zoeken veel liever de rust op. En mocht het wel voorkomen dat ze een keer in de drukte terecht komen, kan het zijn dat er wat meer tijd nodig is achteraf om te herstellen.

Wat als het je leven beïnvloedt?

Lees ook het ervaringsverhaal van HSP’er Ilonka:
Ben jij hoogsensitief? Zo kun je ermee omgaan

Scroll To Top