Now Reading
HSP en daten: zo houd je de controle

HSP en daten: zo houd je de controle

HSP en daten

Daten is voor iedereen een spannende gebeurtenis, waarbij je meer spanning voelt dan normaal. Voor een HSP (Highly Sensitive Person) is dit nog extremer en kan daten als een ware overlevingstocht voelen. Een hoogsensitief persoon pikt veel sneller alle signalen en emoties uit de omgeving op. Voor je het weet, wordt een overprikkeling ervaren. Ilonka, HSP’er en medeoprichtster van HSP Dating, deelt graag haar tips.

Voor een HSP is de juiste setting super belangrijk

Het maakt niet uit of je voor een ontspannen date kiest of voor een date vol met activiteiten. Wel is het belangrijk dat je een locatie kiest zonder teveel externe prikkels. Voorkom dat je binnen een korte tijd al uitgeput raakt. Zorg dat je je prettig voelt op de plek waar de date plaatsvind. De geluiden om je heen, luid pratende mensen, drukke patronen en bijvoorbeeld harde muziek kunnen je zo afleiden dat je je onrustig voelt. Je bent te veel afgeleid en je krijgt de helft van je date afspraak niet mee. Je kunt niet genieten of zelfs dichtklappen. Doe van tevoren research naar de locatie. Voelt iets niet prettig, doe het dan niet. Dat zou zonde zijn van de tijd, energie en date.

Luister naar je gevoel

Een hoogsensitief persoon beschikt over een sterke intuïtie. Luister daar ook naar! Als de persoon met wie je date niet goed voelt, geef dat eerlijk aan en probeer niet enthousiaster te zijn dan dat je daadwerkelijk bent. Een HSP is vaak een puur persoon waardoor faken niet lukt. Aan de gezichtsexpressies en enthousiasme zal jouw date al vrij snel merken of jij het naar je zin hebt of niet. Je onderbuikgevoel zal je de weg leiden. Als je naar je intuïtie luistert ben je niet zwak, ook al kun je dat soms wel op die manier ervaren. Blijf dicht bij jezelf.

Spreek uit hoe je over bepaalde dingen denkt

Wanneer je date met een niet-HSP zul je misschien een onvoldaan gevoel krijgen. Één van de vele karaktereigenschappen van een hoogsensitief persoon is dat zij perfectionistisch zijn. Tijdens een date willen HSPs vaak dat het perfect verloopt, dat de communicatie optimaal is en dat zij zich gehoord en begrepen voelen. Een niet-HSP heeft een minder gevoelig zenuwstelsel en zal dus minder snel dingen oppikken. Op dat moment is het heel belangrijk dat je zegt hoe je over bepaalde dingen denkt. Wij mensen hebben niet het vermogen om bij de ander in het brein te gaan kijken. Communiceer met elkaar en voor je het weet beleef je de date van je leven!

See Also
verjaardagscadeau

Tot slot zou ik iedereen die gaat daten, of je wel of niet HSP bent, iets moois willen meegeven. De liefde is mooi, liefde geeft je energie en de juiste persoon zal een prachtige aanvulling op je leven zijn. Geef de liefde een kans en leef je leven, Je hebt er maar één…All you need is love!

Lees ook de andere gastblogs van Ilonka

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top