Now Reading
Ben jij hoogsensitief? Zo kun je ermee omgaan

Ben jij hoogsensitief? Zo kun je ermee omgaan

hoogsensitief

Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief, HSP. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die je vanaf je geboorte af aan meekrijgt. Het zenuwstelsel van een HSP’er is gevoeliger en de prikkels die het lichaam binnenkomen worden anders verwerkt in het brein. Je kunt het vergelijken met ongefilterd leven. Normaal wordt alle informatie gefilterd, zodat alleen de belangrijkste informatie aandacht krijgt en de rest wordt verwerkt in de hersenen. Bij iemand die hoogsensitief is, gebeurt dit niet. Veel meer informatie komt ongefilterd binnen en er kan een overprikkeling ontstaan. Hieronder behandelen we vijf verschillende kenmerken van een hoogsensitief persoon en geven we tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

Even voorstellen

Ik ben Ilonka, 35 jaar oud en ik ben een trotse HSP’er. Sinds 2018 weet ik officieel dat ik een hoogsensitief persoon ben. De uiteindelijke ´diagnose´ is naar voren gekomen na een eenmalig gesprek met vragen bij een psychiater. Ik voel mij al heel mijn leven ‘anders’ en gevoeliger dan de mensen om mij heen. Ik heb een sterke intuïtie en voel feilloos de energieën om mij heen aan. In het begin is het een hele zoektocht om je leven zo in te gaan delen zodat het prettig aanvoelt, zodra je het onder controle hebt kun je hoogsensitiviteit als een ware kracht gaan gebruiken. Op mijn Instagram pagina, Made by HSP, schrijf ik blogs over onder andere dit onderwerp.

Hoog empathisch vermogen

Een empathisch persoon kan feilloos aanvoelen wat de ander voelt of nodig heeft. Je helpt andere mensen graag en wilt de ander gelukkig zien. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Je bent een luisterend oor voor andere mensen en je geeft de ander het gevoel dat niets raar is. De intuïtie is sterk ontwikkeld en er wordt een onderscheid gemaakt tussen energiezuigers en energiegevers. Wanneer iets fout aanvoelt, zal een HSP’er zich distantiëren van de situatie. Een nadeel ervan kan zijn dat makkelijk andermans emoties worden aangevoeld en de HSP’er soms niet meer weet welke emotie van zichzelf is en welke van de ander is. Probeer manieren te vinden om los te laten. Ga bijvoorbeeld wandelen, intensief sporten of mediteren.

Een hoogsensitief persoon heeft vaker last van slaapproblemen

Als hoogsensitief persoon vang je gedurende de hele dag veel prikkels op. Die zullen verwerkt moeten worden in je brein. Hierdoor kun je soms moeite hebben om in slaap te vallen. Het is algemeen bekend dat een HSP’er meer rust en slaap nodig heeft dan een niet HSP’er. Wanneer je te weinig hebt geslapen, raak je sneller overprikkeld dan normaal. Je bent een stuk gevoeliger. Zorg dat je een ritme creëert voor jezelf zodat je overdag niet in een dip belandt. Ga de frisse lucht in en maak van je slaapkamer een rustplek. Heb je moeite met in slaap komen? Een verzwaringsdeken, bijvoorbeeld van Calmzy, is zeer geschikt voor mensen met slaapproblemen, psychische klachten en zelfs met lichamelijke klachten. Een verzwaringsdeken zorgt voor een kalm en ontspannen gevoel. Het brengt het serotonine gehalte op peil en je ervaart een goede nachtrust.

Externe prikkels

Zoals er in de intro is aangegeven, leeft een hoogsensitief persoon ongefilterd. Alles komt direct binnen. Zo ook bijvoorbeeld licht, geluid en geuren. Wanneer het licht om je heen te fel is, kan dat je binnen enkele minuten overprikkelen en hoofdpijn en duizeligheid geven. Tegenwoordig heb je speciale brillen die het licht filteren en je rustiger om je heen de wereld ervaart. Ook kun je een zonnebril dragen bij veel zonlicht. Met geluid en geuren werkt het hetzelfde. Het ene moment heb je er geen last van en ineens overweldigt het je, er is behoefte aan stilte of frisse lucht. Zoek dit op indien mogelijk. Ga lekker het bos in of maak een wandeling op het strand.

Een hoogsensitief persoon draagt veel creativiteit met zich mee

Creativiteit zorgt voor het uiten van emoties, ontspanning en je kunt dingen gemakkelijker verwerken. De rechterhersenhelft werkt goed bij een hoogsensitief persoon. Creativiteit kan geuit worden in kunst maar ook wanneer iemand oplossingsgericht kan nadenken of tot nieuwe inzichten komt. Creativiteit bestaat in verschillende vormen. Een HSP’er denkt dieper na over alles en dat geeft uitwerkingen die van tevoren vaak niet zijn gepland.

See Also
2020

Social media

Bijna iedereen maakt gebruik van dit fenomeen. Het brengt overal ter wereld mensen samen. Sociale media en hoogsensitiviteit is eigenlijk als water en vuur. Aan de ene kant heb je positieve input die je brein binnensluipen, aan de andere kant kan juist die input een HSP’er van slag brengen. Het nadeel van sociale media is dat het een platform is zonder filter. Een teveel aan informatie kan nadelig zijn en een HSP’er heeft een grote kans op overprikkeling. Merk je dat alles je eigen bewustzijn negatief beïnvloedt? Neem dan maatregelen. Er zijn genoeg opties. Zo kun je meldingen uitzetten, een wekker instellen of zelfs een sociale media break houden. Sociale media kan je ook veel goeds brengen, zoals positieve informatie waar je wel energie van krijgt. Energiebalans is erg belangrijk voor een hoogsensitief persoon!

Lees ook de andere gastblog van Ilonka:
Burn out? Jij hebt de controle!

Scroll To Top