Now Reading
Waarom je beter ‘s middags de hoofdmaaltijd kunt nuttigen

Waarom je beter ‘s middags de hoofdmaaltijd kunt nuttigen

hoofdmaaltijd

Zo’n vijftig jaar geleden was het in Nederland nog gewoonte; tussen de middag werd de hoofdmaaltijd genuttigd. We kennen allemaal nog wel een opa of oma die dat ook deed. In de loop der jaren is dit veranderd. We nuttigen nu onze warme maaltijd in de avond. Tussen de middag eten we meestal het bekende bammetje. Of, als we liever wat op onze voeding willen letten, een salade of soepje.

Onze maatschappij is erop ingesteld ‘s avonds de hoofdmaaltijd te nuttigen

In alle Zuid-Europese landen hebben ze de traditie van de lunch als hoofdmaaltijd, in ere gehouden. In Nederland is dit verschoven, omdat onze maatschappij het minder makkelijk maakt. We werken allemaal verder van huis en lunchen dus ook op het werk. We staan er niet op te wachten om een broodtrommeltje met lasagne mee te nemen, dat vinden we niet praktisch. Ook de kinderen krijgen dus een lunchtrommeltje met brood mee, want op scholen zijn geen faciliteiten voor warm eten tussen de middag.

De verschuiving van de hoofdmaaltijd is praktisch, maar niet goed

Je lichaam is onderdeel van de natuur. Dat klinkt zweverig, maar het is wel zo. Daarnaast is je lichaam het meest kostbare bezit dat je hebt, daar zijn we het allemaal over eens toch? Dat zien we wel aan de hoeveelheid verschillende diëten, powerfoods, tips rondom gezond eten, etc. Maar al die dingen missen één belangrijk punt: je eet de verkeerde dingen op de verkeerde momenten. De praktische verschuiving van de hoofdmaaltijd is niet meer dan dat; praktisch.

Je spijsvertering werkt in de middag het beste

We weten uit verschillende onderzoeken, maar ook vanuit oude wijsheden (zoals Ayurveda), dat je beter niet ’s avonds de hoofdmaaltijd kunt nuttigen. Dit is namelijk niet goed voor je spijsvertering. Ook daarin zou je beter het natuurlijke ritme kunnen volgen. ’s Ochtends sta je rustig op, doe je wat oefeningen om wakker te worden, nuttig je een lichte maaltijd (maar wel voedzaam!) en maak je je klaar voor de dag. Zo rond het middaguur (als de zon het hoogst staat), draait je spijsvertering op volle toeren. Dat is dus het beste moment, om de hoofdmaaltijd te nuttigen. Je lichaam kan het dan gewoon beter verwerken. Die spijsverteringskracht neemt af richting het einde van de dag. Als je dan dus je hoofdmaaltijd nuttigt, heeft je lichaam het erg zwaar om dit te verwerken. Vaak met het gevolg dat je je ‘zwaar’ voelt na een maaltijd, last hebt in de avond of juist aankomt (of niet afvalt) terwijl je toch zo goed op je voeding let.

See Also
detox

Test het zelf

Deze periode van thuiswerken is de ideale periode om dit eens uit te gaan proberen. Bevalt het niet, dan neem je straks toch lekker weer je bammetje mee naar je werk als je weer mag gaan. Bevalt het wel; dan zijn er voldoende mogelijkheden om je eten óf warm mee te nemen, óf makkelijk op te warmen. Maar bedenk je vooral vanuit welke overweging je een keuze maakt; omdat je het beste wilt voor je lijf, of omdat het praktisch is.

Scroll To Top