Now Reading
Groente en fruit bewaren: de do’s en don’ts

Groente en fruit bewaren: de do’s en don’ts

groente en fruit bewaren

Moeten die tomaten nu in de koelkast of juist niet? En helpt het om het topje van bananen in plastic te doen zodat ze langer goed blijven? Het is super zonde als je groente en fruit moet weggooien omdat het te snel verrot is. Met deze do’s en don’ts weet je direct weer hoe het zit en verleng je de levensduur van deze voedingsmiddelen.

Waarom je echt wilt voorkomen dat je groente en fruit moet weggooien

Ten eerste heb je natuurlijk betaald voor de producten. Je gooit dus eigenlijk gewoon geld weg met elke tomaat die in de vuilnisbak verdwijnt.
Daarnaast is het zonde voor het milieu. Denk eens aan alle vervuiling die ontstaan is tijdens het transport van die bananen uit Zuid-Amerika. Wij raden sowieso aan om voornamelijk lokaal te eten als het om groenten en fruit gaat. Hiermee spaar je het milieu.
Daarnaast kun je heel veel producten nog gebruiken, ookal zijn ze niet helemaal goed meer. Bananen kun je prima verwerken in een bananencake. Peren en appels kun je heerlijk stoven of verwerken in een taart. En veel groenten en fruit kun je verwerken in een smoothie. Denk dus altijd even na voordat je het weggooit. Elk jaar verspillen we in Nederland ongeveer 41 kilo eten per persoon. Dit kan een stuk minder toch?!

Do’s en don’ts op een rijtje

 • Bewaar groente en fruit zoals ze het in de supermarkt ook doen
  Hier zie je vaak dat de voorverpakte producten in de koeling liggen en de verse producten bijna niet. Deze voorverpakte producten, denk aan gesneden groente en fruit, kun je het beste in de groentelade bewaren of helemaal bovenin. Daar is de temperatuur het meest constant.
 • Leg niet alles door elkaar op een fruitschaal
  Bepaalde fruitsoorten verspreiden ethyleen. Hierdoor wordt de rijping versnelt. Dit gas zit in bijvoorbeeld bananen, peren, appels en avocado. Wanneer je hier andere fruitsoorten tegenaan legt, zullen deze sneller rijpen, maar dus ook rotten. Het beste kun je alle soorten fruit dus apart van elkaar bewaren.
 • Laat zacht fruit niet vochtig worden
  Aardbeien, blauwe bessen, frambozen etc. zijn zacht. Hierdoor worden ze snel wat soppig. Let er dus op dat je nooit het hele bakje wast en vervolgens maar een deel opeet.
 • exotische fruitsoorten mogen niet te koud worden
  Ze zijn niet voor niet exotisch, ze hebben warmte nodig. Bij een temperatuur onder de 7 °C gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, wordt tevens de smaak minder.

Meer weten?

Wil je een overzicht waarin alle groente en fruit los is meegenomen met een bewaaradvies? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top