Now Reading
Groen dak: de voordelen op een rijtje

Groen dak: de voordelen op een rijtje

3 jaar geleden heb ik mijn eerste huis gekocht. Ik was tijdens de bezichtiging direct enthousiast over de ruimte en de mogelijkheden. Echter, moest er ook nog heel wat gebeuren. Het is een jaren 30 woning en qua isolatie en duurzaamheid valt er nog veel winst te behalen. Afgelopen jaar heb ik overal dubbel glas laten plaatsen en alle plafonds verlaagd met isolatie ertussen.  Ik merk enorm verschil in geluid en temperatuur. Nu is het tijd voor de volgende stap, een groen dak. Ik ben me in gaan lezen en ontdekte veel voordelen die ik graag met jullie deel.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een plat dak, dat bedekt wordt met begroeiing. Als het ware een tuintje, maar dan op je dak. Het zou bijvoorbeeld ook op je schuur geplaatst kunnen worden. Voorwaarde is dat de oppervlakte minimaal 6m2 is.
Vaak wordt gekozen voor Sedum. Dit vetplantje kan veel weersomstandigheden aan. Daarnaast heeft het weinig onderhoud nodig.

Met een groen dak bespaar je op je energierekening

Op een warme zomerdag kan de temperatuur van een dak al snel oplopen tot 70 °C. Dit zorgt er uiteraard voor dat het binnen ook flink warm wordt. Met een groen dak, wordt de temperatuur maximaal 37 °C. Je huis blijft dus lekker koel. Mocht je zonnepanelen hebben, leveren deze door de verlaagde temperatuur ook nog een hoger rendement. Dubbele winst dus.
In de winter wordt het tegenovergestelde effect bereikt. Je zet je verwarming aan, de warmte stijgt op en verlaat je huis via het dak. Door de begroeiing, kan de warmte moeilijker ontsnappen. Je kunt hierdoor al snel 20% besparen met stoken.

De levensduur van je dak wordt verlengd

Een groen dak biedt bescherming tegen weersinvloeden zoals zon, regen en wind. Hierdoor wordt de levensduur van het dak 2-3 keer verlengd. Ideaal als je de aankomende 60 jaar geen omkijken meer wilt hebben naar je dak. Wel een kleine kanttekening. De plantjes hebben namelijk wel een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig.

Een groen dak verbetert de luchtkwaliteit

De planten filteren fijnstof uit. Dit scheelt luchtvervuiling en is beter voor je gezondheid. Daarnaast zetten ze Co2 en water met behulp van zonlicht om in zuurstof. Je draagt dus bij aan luchtzuivering. 5 Groene daken kunnen gemiddeld zelfs de uitstoot van één auto compenseren.

See Also
duurzaam wonen

Je vermindert de kans op schade

Bij regenval absorbeert de begroeiing het water. Per vierkante meter groen dak wordt tot wel 25 liter water per jaar opgevangen. Dit verkleint de kans op een lekkage. Bijkomend voordeel is dat de plantjes het water zuiveren. Je kunt het deel wat eraf komt, dus opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld schoonmaken.
Ook zorgt de absorptie ervoor dat de planten veel vocht bevatten. Hierdoor wordt een natuurlijke brandwerende laag gecreëerd en verlaag je de kans op brand van buitenaf.

Aangezien ik mijn verzekeringen bij Interpolis heb lopen, zal ik het groende dak via hun laten plaatsen. Krijg ik ook nog een korting op mijn woonhuisverzekering. En als echte Nederlander houd ik natuurlijk van korting. Wil je meer weten over hoe het werkt en wat de kosten zijn, neem een kijkje op de pagina van Interpolis over groene daken.
En als je slim bent, laat je het dak begin van het nieuwe jaar plaatsen. Dan kun je namelijk nog gebruik maken van de subsidies die verschillende gemeentes aanbieden. Bekijk hier het overzicht van gemeentes met subsidie.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top