Now Reading
Gevoel of verstand, wie heeft gelijk?

Gevoel of verstand, wie heeft gelijk?

gevoel of verstand

Hoe weet je nu of je je baan moet opzeggen? Ga je op je gevoel af en neem je ontslag omdat je er niet meer op je plek zit? Of luister je naar je verstand en blijf je voor de financiële zekerheid en wil je eerst iets anders hebben? Niemand heeft hierop het juiste antwoord, hierin is de juiste balans vinden essentieel. Mannen zullen net iets vaker voor het verstand gaan, waar vrouwen eerder naar hun gevoel luisteren. 

Daarnaast speelt persoonlijkheid hierin een grote rol. De ‘groene’ personen zijn veel gevoeliger en spreken ook vaak vanuit hun gevoel. Terwijl een ‘blauw’ persoon alle feiten en facts wilt weten voordat er een beslissing gemaakt kan worden. 
Ook zit er een verschil in afkomst. In de westerse wereld is de linker hersenhelft heel erg ontwikkeld en zullen we veel eerder voor het verstand gaan, dan mensen in bijvoorbeeld Azië, waarbij het gevoel veel sterker is ontwikkeld. 

Afgaan op je gevoel

Wanneer het gaat over relaties, voert meestal de emotie de overtoom. Jouw keuze heeft namelijk niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor anderen. Je hebt dus meerdere personen om rekening mee te houden bij het nemen van je besluit. Dit maakt het er niet direct makkelijk op en het risico bestaat dat je anderen boven jezelf kiest en hiermee dus niet de beslissing maakt die voor jou zelf het beste is. 

Ook laat je vaak je gevoel overheersen bij het maken van een beslissing voor een specifiek moment of voor een korte termijn doel. Vaak gebeurt dit impulsief, zijn de gevolgen minder impactvol, of heb je jezelf gewoon niet onder controle. Vanuit je boosheid kun dingen zeggen of doen, waar je later spijt van krijgt en waar je liever iets beter over na had gedacht. 

Het gevaar van alles op je gevoel doen, is dat je altijd ‘aan’ staat. Je zult niet snel nee zeggen tegen een feestje, een collega die je hulp vraagt of een spontane trip naar het buitenland. Je kunt jezelf dus voorbij lopen, zonder dat je het direct doorhebt. En anderen vinden het leuk, omdat ze altijd iemand hebben die wilt helpen, of die meegaat. Het wordt dus ook steeds moeilijker om nee te gaan zeggen, omdat je dan een ander teleurstelt. Dit strookt niet met je gevoel, dus zeg je toch maar weer ‘ja’. 

Afgaan op je verstand

Degenen die volledig afgaan op het verstand, hebben het tegenovergestelde probleem: Ze kunnen steeds moeilijker bij hun gevoel komen. Ze hebben het nog wel, maar weten niet meer hoe ze er komen.

See Also
Digital Detox

Ze proberen alles te analyseren, overzichtelijk te maken, te plannen en vooral alle gevolgen van tevoren al in scenario te brengen. Het gevaar hiervan is, dat er tijdens het analyseren altijd wel een beer op de weg komt, die het hele plan overboord gooit. Veranderingen zijn altijd spannend en worden tot in den treure vergeleken met zaken uit het verleden.

De kracht van de mensen is echter, dat ze niet snel in 7 sloten tegelijk zullen lopen. Ze zullen eerder voor zichzelf kiezen en zichzelf voorop stellen. En als ze een keuze gemaakt hebben, kunnen ze er 200% voor gaan, want het kan niet mis gaan. 

Dus, ga jij bij je volgende keuze uit van je emotie, of van je verstand? Een goed antwoord is er niet, maar de belangrijkste tip die wij je mee willen geven is: maak deze keuze niet, maar zet ze allebei in, met de juiste balans. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top