Now Reading
6 Manieren waarop gelijk krijgen een makkie wordt

6 Manieren waarop gelijk krijgen een makkie wordt

gelijk krijgen

We willen allemaal graag gelijk krijgen, of we het nu hebben of niet. Lees snel verder en ontdek hoe je anderen beïnvloedt om gelijk te krijgen.

1. Gelijk krijgen wordt makkelijker wanneer je als expert wordt gezien

Een dokter trek je niet snel in twijfel, dit omdat je weet dat hij jaren lang gestudeerd heeft. Wanneer je gelijk wilt krijgen is het dus belangrijk dat mensen jou als expert gaan zien. Dit betekent echter niet, dat je het ook echt bent. Geef jezelf een bepaalde titel waarmee je autoriteit uitstraalt. Of maak gebruik van de autoriteit van anderen, door hen te citeren of naar te verwijzen.

2. Geef anderen het gevoel dat ze in control zijn

Hier kun je verschillende technieken voor gebruiken. Geef iemand bijvoorbeeld altijd 2 keuzes, waar jij beiden vrede mee hebt.
Stel open vragen en laat de ander praten. Uiteindelijk vat jij het gesprek samen met jouw tweaks en interpretatie.
En zorg ervoor dat je niet alleen neemt, maar af en toe ook geeft. De ander is blij met de ruimte die geboden wordt en heeft niet meer door dat jij uiteindelijk toch beslist.

3. Je zult gelijk krijgen als je aardig bent

Als jij aardig bent voor anderen zijn ze het ook voor jou. Je creëert een gunfactor en ze zullen veel makkelijker doen wat jij graag wilt. Neem in jouw overtuiging bijvoorbeeld een complimentje mee: “Met jouw ervaring snap je vast wel waarom het nodig is dat we dit gaan doen”.

4. Kies zorgvuldig de juiste woorden

Wanneer je iets van iemand gedaan wilt krijgen, is woordkeuze essentieel. Woorden als ‘samenwerken’ en ‘wij’ werken perfect om jouw idee als gezamenlijk plan neer te zetten. Ondanks dat jij bepaalt hebt hoe het plan eruit zien, zal het voor de rest voelen als een democratisch besloten iets.

5. Benoem zelf al mogelijke tegenargumenten

Wanneer jij zelf al de tegenargumenten benoemd én ontkracht, heeft de rest nog maar weinig tegen jouw plannen in te brengen. Zorg er wel voor dat het er niet te veel zijn, want dan lijkt het alsof het plan toch niet zo goed is. Wanneer je er een paar benoemd, geef je de anderen het vertrouwen dat je echt overal over na hebt gedacht. En dat je open en eerlijk bent.

See Also
reden

6. Focus je op de twijfelaars

Het is heel lastig om mensen die volledig overtuigd zijn van iets, van mening te laten veranderen. Wanneer je een groep wilt overtuigen, is het dus niet slim om je teveel met deze mensen bezig te houden. Richt je op degenen die nog geen standpunt hebben ingenomen of niet volledig overtuigd zijn van iets. Deze twijfelaars kun je zeker meekrijgen met jouw goede idee. Als je samen met hen de meerderheid vormt, ben je binnen.

Boekentip: Hoe krijg je altijd gelijk?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top