Now Reading
Fouten maken? Waarom je dit zeker moet doen

Fouten maken? Waarom je dit zeker moet doen

We willen allemaal succesvol zijn. Als mens, als collega, als vriendin, als partner en misschien wel als moeder. We leggen hier zo veel druk op, dat we bang zijn voor fouten maken en deze angst laten we teveel ons leven beïnvloeden. We schuiven zaken vooruit of doen ze helemaal niet, zodat we niet het risico lopen om de fout in te gaan. Maar fouten maken is super menselijk en je kunt er juist van leren. Dus laat je niet langer beperken en accepteer dat je fouten mag maken.

Waarom zijn we bang om fouten te maken?

Ten eerste is het goed om te benoemen dat het helemaal niet vreemd is als je bang bent om fouten te maken. Als kind kreeg je een rood kruis door je verkeerde gespelde woord. Kon je niet met je vriendinnen mee op vakantie als je niet voldoende gespaard had. Mocht je een maand niet meer op stap als je te laat thuis kwam. Of ontving je geen rijbewijs als je auto 2 keer afsloeg tijdens het afrijden.

Doordat we van jongs af aan afgestraft werden voor dingen die we niet goed deden en alleen beloond werden voor de dingen die we goed deden, zit de angst voor fouten maken en falen diep in ons systeem verankerd. Het roept dan ook gevoelens op als onzekerheid, twijfel, ontevredenheid, frustratie en schaamte.
Het mogen maken van fouten, durven we dus alleen in een veilige en vertrouwde omgeving. Maar deze omgevingen zijn er veel te weinig, dus laat het hier alsjeblieft niet van afhangen en hou de controle bij jezelf.

Bepaal de juiste verwachtingen

Soms lijkt het of je iets fout hebt gedaan, omdat het niet voldeed aan de verwachtingen. Heb je dan gefaald of waren de verwachtingen onrealistisch? Je hebt niet alleen te maken met jouw verwachtingen, maar ook die van anderen. Zij zijn dus degenen die voor jou bepalen dat je niet succesvol bent geweest.
Leg een project dat niet slaagde volgende keer niet bij iemand anders neer. Evalueer, stel de verwachtingen bij en waag een nieuwe poging.

Krijg meer waardering voor successen

Als altijd alles goed gaat, is succes hebben jouw referentiekader. Het is een gewoonte en je zult er steeds minder bij stil staan. Waar je vroeger al je successen vierde met een diploma, een borrel of een bonus, besef je nu eigenlijk niet meer dat je een uitzonderlijke prestatie hebt geleverd.

Je moet fouten maken om te leren

Eigenlijk leren we de hele dag door. Wat je leert maakt jou tot de persoon die je bent. We hoeven niet alleen te kijken naar het eindresultaat, maar juist naar de weg er naartoe. Het resultaat kan goed of fout zijn, maar in de weg er naartoe zitten een heleboel elementen die hierin bijgedragen hebben. Het kan dus zijn dat je in het proces zaken fout hebt gedaan, maar toch tot een goed eindresultaat bent gekomen. Je vergeet dan vaak terug te kijken, maar dit moet je juist doen om ervan te leren. Door fouten te maken leer je hoe het niet moet en daarmee ook hoe het juist wel zou kunnen. Het zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen en blijft groeien.

See Also
doelen behalen

Blijf met je beide voeten op de grond staan

Was je altijd de beste op school, studeerde je cum laude af en had je een week na het afstuderen die droombaan te pakken? Je bent gewend dat alles komt aanwaaien en de wereld ligt aan je voeten. Anderen zijn jaloers op je en je bent er niet vies van lekker op te scheppen over al je successen.
Get Real! Je bent niet perfect. Je bent misschien heel goed in het verbergen van je fouten of gaat risico’s uit de weg, maar je bent echt niet beter dan anderen. Dus voetjes op de grond, en blijf nuchter.

Dus blijf lekker fouten maken en schaam je er niet voor. Wees trots op dat je er bewust mee omgaat en leert van je fouten. Probeer tevens voor anderen een vertrouwde omgeving te creëren en straf het maken van fouten niet af, maar probeer juist het leren positief te stimuleren.

Boeken tip: Fouten maken moed

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top