Now Reading
Faalangst op het werk? Met deze tips stap je er snel overheen

Faalangst op het werk? Met deze tips stap je er snel overheen

energiezuiger

Faalangst op het werk kan ervoor zorgen dat je werkgeluk steeds minder wordt en dat je stil blijft staan in je carrière. Maar wat is faalangst nu eigenlijk? En nog belangrijker, hoe overwin je het?

Wat is faalangst?

Wanneer je last van faalangst heb, ben je bang om te falen. Dus om te mislukken in de dingen die je doet. Denk bijvoorbeeld aan het geven ven een presentatie of het pitchen van een nieuw idee. De angst om iets fout te doen, is zo groot, dat je blokkeert, een black-out krijgt, of het helemaal uitstelt. 

In één klap van faalangst afkomen, is eigenlijk niet mogelijk. Maar in kleine stapjes, kun je steeds zelfverzekerder worden. Hiermee zal niet alleen het werkgeluk groter worden, je persoonlijke groei zal ook veel sneller gaan. Onderstaande tips helpen je op weg.

1. Faalangst wordt minder door een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als het verhaal helemaal in je hoofd zit en je voorbereid bent op eventuele vragen, begin je met meer zelfvertrouwen aan bijvoorbeeld een presentatie.

Zorg dat je weet wat je wilt vertellen en dat je alles goed kunt onderbouwen. Als jij al twijfelt, kun je het verhaal niet overtuigend genoeg overbrengen. Het kan helpen om je presentatie een keer te oefenen en op te nemen. Of aan een collega te presenteren die de materie kent. Deze kan je helpen om eventuele vragen vast voor te bereiden.

2. Sta jezelf toe om fouten te maken

Doordat we van jongs af aan afgestraft werden voor dingen die we niet goed deden en alleen beloond werden voor de dingen die we goed deden, zit de angst voor fouten maken en falen diep in ons systeem verankerd. Het roept dan ook gevoelens op als onzekerheid, twijfel, ontevredenheid, frustratie en schaamte.

Het mogen maken van fouten, durven we dus alleen in een veilige en vertrouwde omgeving. Maar deze omgevingen zijn er veel te weinig, dus laat het hier alsjeblieft niet van afhangen en hou de controle bij jezelf. Fouten maken is super menselijk en je kunt er juist van leren. Dus laat je niet langer beperken door faalangst en accepteer dat je fouten mag maken. Lees ook de blog: Fouten maken? Waarom je dit zeker moet doen

3. Zet die onzekerheid aan de kant

Ten eerste is het belangrijk te beseffen dat we allemaal wel eens onzeker zijn. Je bent echt niet de enige die het spannend vindt om een presentatie te geven. Weet dus dat je niet alleen staat en dat het helemaal niet erg is om onzeker te zijn. Probeer het te relativeren en trek je niet teveel van anderen aan. Niet iedereen vind dat je het goed doet. Who cares? Focus op degenen die dat wel vinden. Dit zijn de mensen die ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen groeit.

See Also
ondernemers

Lees ook de blog: Onzeker? Met deze tips barst je snel van het zelfvertrouwen

4. Tem de innerlijke criticus die jou faalangst aanpraat

De term wordt gebruikt voor het afkeurende stemmetje in jouw hoofd. Het stemmetje die jou veroordeelt en aanvalt. Helaas horen we deze allemaal wel eens. Onzekere mensen hebben hier het meeste last van. Het vergelijkt je continue met andere mensen, waarbij het lijkt of iedereen beter is dan jij. En als er iets misgaat, geeft deze innerlijke criticus jou de schuld. Je lijkt het nooit goed te kunnen doen en de lat wordt enorm hoog gelegd, bijna tegen perfectionisme aan. Een killer voor je zelfvertrouwen. Hoe hard jij ook je best doet, tevreden is hij nooit. Stress, onrust en onvrede. Je hebt er een dagtaak aan om dit soort categorie gedachten te relativeren.

Maar besef, jouw innerlijke criticus ben jij helemaal zelf! Het is geen stemmetje of extern commentaartje in jouw brein. Ontspannen, relaxen en loslaten zijn ook voor jou weggelegd! Om jouw innerlijke criticus echt te kunnen begrijpen is het belangrijk om de drijfveren achter je criticus te begrijpen. Je bent je er misschien niet altijd bewust van, maar jouw innerlijke criticus is er altijd (ongevraagd) voor je. Lees voor oefeningen deze blog: De innerlijke criticus: zo tem je dat stemmetje in jouw hoofd

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top