Now Reading
Energiezuiger op het werk: hou deze collega op afstand

Energiezuiger op het werk: hou deze collega op afstand

energiezuiger

Collega’s kunnen je werk maken of kraken. En er zit er altijd wel één tussen die je het liefst ontloopt. Zo’n energiezuiger die je helemaal uitput. We kunnen deze in 6 categorieën indelen. En het goede nieuws is, dat we voor elke categorie wel een tip hebben om ermee om te gaan.

De veroordelende energiezuiger

Deze collega vindt altijd wel iets om te veroordelen. Of het nu gaat om je werk, je nieuwe jurkje of wat je in het weekend gedaan hebt. Goed om te weten, je hoeft je hier niet zoveel van aan te trekken. Het zegt namelijk niet zoveel over jou, maar meer over die collega. Het is een projectie van onzekerheid. Ga er dus vooral niet op in en blijf gewoon vriendelijk. Zodra diegene doorheeft dat jij niet wordt geraakt, is de lol er vanaf.

Het dominante type

Zodra deze collega de ruimte in komt, probeert hij/zij alle aandacht naar zich toe te trekken. Hoog van de daken schreeuwen en intimideren. Een echte energiezuiger dus. Door jou te kleineren, voelt dit type zichzelf groter en machtiger. Alles om te compenseren dat ze zich eigenlijk niet goed genoeg voelen. Steek hier zo min mogelijk tijd in. Laat niet over je heenlopen, maar blijf ook zeker niet te lang discussiëren.

De collega die altijd een slachtofferrol aanneemt

Dit is het type waar de hele wereld zich tegen keert. Alle nare dingen komen door anderen en iedereen heeft het op deze collega gemunt. Althans, in zijn/ haar ogen. Deze collega geeft nooit fouten toe en pakt geen enkele verantwoordelijkheid. Het ligt altijd aan anderen.
Dit komt voort uit de behoefte aan bevestiging en aandacht. Geef dit wanneer het jou uitkomt, maar maak er geen gewoonte van. Het is niet jouw probleem. Pak alleen de schuld op je als het terecht is, anders mag je de bal gewoon terug kaatsen.

De onbewuste energiezuiger

Dit is de energiezuiger waar je slechts tijdelijk last van hebt. Dit komt niet voort uit fundamentele drang naar aandacht of bevestiging. Dit is een collega die door een moeilijke periode gaat en steun nodig heeft. Het nadeel is dat het grootste deel van het contact negatief en emotioneel is, waardoor het jouw veel energie kost. Maar soms is het belangrijk er voor iemand te zijn. Bescherm jezelf wel door het contact te beperken en het alleen op te zoeken wanneer jij goed in je velt zit. Wanneer jij er ruimte voor voelt, zonder dat het je teveel raakt.

De dramatische collega

Op een of andere manier, neemt deze persoon altijd drama met zich mee. Ruziemaken lijkt een soort hobby. En anderen opstoken is hier een groot onderdeel van. Laat je niet meeslepen door deze energiezuiger. Zorg dat je altijd meerdere kanten van een verhaal hoort, voordat je je mening vormt.

See Also
ondernemer

De narcistische energiezuiger

Deze collega is het middelpunt van de wereld. Anderen mensen doen er eigenlijk niet toe en interesse tonen is dan ook niet nodig. Dit type zet zichzelf altijd op de eerste plek en als je daar niet mee instemt, heb je ruzie. Het enige wat je bij deze types kunt doen, is afstand nemen. Minimaal contact en behandelen zoals jij behandelt wordt. Weinig interesse tonen en puur de zakelijke en praktische onderwerpen bespreken.

Boekentips

Collega’s en andere ongemakken
Met veel kennis van zaken en met scherpe observaties laat Roos Vonk onze psychologische valkuilen op de werkvloer zien: van macht en seks tot zelfoverschatting en faalangst, van hypocrisie en kuddegedrag tot roddelen en afschuiven. Met de inzichten uit dit boek kun je het beste uit je collega’s halen, maar ook uit jezelf, want: een goede collega begint bij zichzelf…
Lees meer

Hoe overleef ik moeilijke collega’s?
Psychologische strategieën voor de omgang met moeilijke collega’s. Moeilijke mensen komen we overal tegen, ook op ons werk. Sommige collega’s laten zich leiden door hun angsten en gevoeligheden. Of ze nu intimiderend overkomen, hun macht misbruiken, zich aan hun verantwoordelijkheid onttrekken of ons een verkeerd beeld van zichzelf voorspiegelen: ze werken op onze zenuwen en belemmeren een goede samenwerking.
Lees meer

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top