Now Reading
De 6 soorten van eenzaamheid

De 6 soorten van eenzaamheid

eenzaamheid

We ervaren allemaal wel eens eenzaamheid. Zeker in deze tijd waar thuiswerken de norm is en sociale contacten beperkt zijn. Meestal verdwijnt dat eenzame gevoel als je weer beter in je vel zit. Maar niet altijd en dan wordt het een probleem. Omdat de mate en duur verschillen en daarmee dus ook de effecten en mogelijk oplossingen, maken we onderscheid in zes vormen. Tamara vertelt hier alles over in deze gastblog.

1. Contextuele eenzaamheid

Eenzaamheid kan zich beperken tot een specifiek gebied in het leven. Denk bijvoorbeeld aan de band met je collega’s.  Wanneer deze niet goed is, kun je je tijdens werktijd eenzaam voelen. Terwijl je privé heel veel fijne kennissen en vrienden hebt, waardoor je dit gevoel bij hen totaal niet ervaart.

2. Tijdelijk eenzaam voelen

Het is belangrijk om de factor tijd in overweging te nemen bij het analyseren van de soorten eenzaamheid die je kunt ervaren. Soms kun je je eenzaam voelen tijdens een bepaalde situatie en duurt het niet langer dan een dag. Je kunt bijvoorbeeld een droom of nachtmerrie hebben gehad over een dierbare die er niet meer is. Het is dan niet gek dat je wakker wordt met een gevoel van eenzaamheid. Ook denk aan een ruzie met je partner. Daarna heb je vaak even tijd voor jezelf nodig en zonder je je fysiek en/of emotioneel af. Het gevoel van eenzaamheid kan dan tijdelijk de kop op steken.

3. Chronische eenzaamheid

Deze vorm wordt in de loop van de tijd opgebouwd en blijft op verschillende gebieden van je leven bestaan. Dat betekent natuurlijk niet dat het nooit zal verdwijnen of dat je niets kunt doen om het te laten verdwijnen; onder de juiste omstandigheden kan het verzwakken totdat het verdwijnt, maar dit kost meer tijd en moeite dan bij andere, meer indirecte vormen van eenzaamheid.

4. Zelfopgelegde eenzaamheid

Er zijn gevallen waarin eenzaamheid het gevolg is van een isolement. Bijvoorbeeld als je  bang bent om teleurgesteld te worden door vrienden of kennissen. Of als je een pessimistische houding ontwikkelt hebt. Of in het algemeen moeite hebt om anderen te vertrouwen.

Deze vorm van eenzaamheid kan ook om religieuze redenen optreden.

5. Opgelegde eenzaamheid

Maar ook het onvermogen om normale en duurzame relaties aan te gaan, kan isolatie veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een depressie. Tijdens een depressief kom vaak de neiging naar boven om ja af te zonderen van de wereld. Dit is niet altijd een bewuste keuze, het is een handeling dat nodig is op dat moment.

Maar het kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door zeer veeleisende werktijden, waarbij geld verdienen prioriteit heeft om een normaal bestaan te leiden.

See Also
fotograaf: Captured By Lot

6. Existentieel eenzaam voelen

Existentiële eenzaamheid is heel anders dan andere soorten. Het heeft namelijk weinig invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de interacties die je hebt met andere mensen. De emotie van eenzaamheid is vermengd met de existentiële twijfel over waar je voor leeft en wat je precies met anderen verbindt. Deze vorm kan niet worden opgelost door meer vrienden te maken of meer mensen te ontmoeten.

Over gastblogger Tamara

Ik ben Tamara van de Laar, coach & relatietherapeut en eigenaar van Venci en Online Zelfhulp). Al van jongs af aan observeerde ik anderen. Ik was dat stille kind dat altijd alles in de gaten hield Op mijn 13e, toen mijn ouders gingen scheiden, begon mijn veilige haventje in duigen te vallen. De ene na de andere nare gebeurtenis volgde en ik moest me staande zien te houden in een turbulente omgeving. Toen ik 19 werd besloot ik anderen te gaan helpen. Ik startte met de 3-jarige opleiding HBO relatietherapie en sindsdien zit ik niet meer stil.

Lees ook de andere gastblogs van Tamara

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top