Now Reading
Duurzaam wonen: goed voor het milieu en je portemonnee

Duurzaam wonen: goed voor het milieu en je portemonnee

duurzaam wonen

Duurzaamheid is niet meer weg te denken. Maar wat houdt dat nou in? Wanneer ben je duurzaam en wanneer kun je spreken van duurzaam wonen?
In deze blog neemt gastblogger Manon jullie mee in haar wereld van duurzaamheid. In elk huis is hier namelijk sprake van. Was je je daar al van bewust?

Wat is duurzaamheid?

Dat containerbegrip dus. Duurzaamheid. Een woord waar iedereen iets anders in ziet. Van milieubewuste keuzes tot sociaal duurzame keuzes. Door mijn achtergrond in vastgoed, gaan we vandaag de focus leggen om milieubewuste keuzes. Hoe maak je een huis milieubewust en hoe kun je duurzaam wonen?

Duurzaam wonen tips

Het begint allemaal bij je stroom. Ga je daarbij gebruikmaken van het net, of wil je zelf stroom op gaan wekken middels bijvoorbeeld zonnepanelen? Kies je voor net, wil je dan gebruik maken van reguliere stroom of van groene stroom? Het zijn allemaal keuzes die bijdragen aan jouw mate van duurzaam wonen en je kunt er vandaag nog verandering in brengen!

Naast het kiezen van jouw stroomvoorziening is het natuurlijk ook belangrijk om bewust om te gaan met jouw stroomverbruik. Zo is het nuttig om altijd je lampen uit te zetten, de verwarming lager te houden en eerst die dikke trui aan te doen en je laptop of telefoon alleen op te laden als het echt nodig is.

Ook voor je waterverbruik kun je bewuster omgaan met je huidige situatie. Zo kun je de kraan dichtdraaien bij het inzepen van je handen of het poetsen van je tanden. Het zorgt op de termijn van een jaar al voor een flinke reductie in jouw waterverbruik, maar er is nóg een goede oplossing. Er bestaat namelijk een tussenzetstuk voor jouw kraan, wat ervoor zorgt dat er minder water per minuut nodig is, maar waarbij je wel dezelfde waterdruk houdt. Dit noemen ze ook wel waterbesparende mondstukken of doorstroombegrenzers.

Duurzaam wonen is niet moeilijk. Er zijn ontzettend veel opties. Het belang van duurzaamheid is voor iedereen. Ik raad het dan ook zeker aan om binnenkort eens goed te kijken wat jij kunt doen om jouw huis nog net wat beter te maken. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Duurzaam bouwen

Is jouw huis nog in aanbouw? Dan kun je nog een stukje verder gaan. Welk materiaal kies je bijvoorbeeld? Dit heeft effect op de isolatie van het huis en het gevoel wat je hebt als je in huis bent zonder verwarming aan. Zo heeft steen, staal en beton een koud gevoel, terwijl hout of andere natuurlijke materialen een stuk warmer aanvoelen.

See Also

Als je dit weet, dan kun je ook verwachten dat jouw materiaalkeuze invloed heeft op de hoeveelheid isolatie die je nodig hebt om het huis de juiste isolatiewaardes te geven. Ook hierin bestaan veel verschillende keuzes. Van wol of houtvezels tot chemisch ontwikkeld isolatieschuim. Hoewel het ene materiaal misschien 50 jaar meegaat (en dus in die zin duurzaam is), zal het bijvoorbeeld nooit biologisch afbreekbaar zijn.

In de bouw zijn er nog veel onderdelen waarbij je een duurzame keuze kunt maken. Niet altijd is dit de reguliere weg, waardoor het slim is om zelf onderzoek te doen voordat je instemt met keuzes van de aannemer. Zo maak je de meest weloverwogen beslissing over de duurzaamheid van jouw huis.

Over gastblogger Manon

Hoi, ik ben Manon Verijdt, 22 jaar en groene multi-passionate ondernemer. Wat dat inhoudt? Dat ik meerdere bedrijven heb, Verbuiten Design en Brainstorm Babes. Een passie heb voor duurzaamheid, een leven in en met de natuur en houd van de kleur groen. Zo ben ik op dit moment bezig met een verdieping in Tiny Houses, omdat dit mijn passies op de juiste manier combineert.
Lees ook mijn andere gastblog waarin ik mijn verhaal als ondernemer deel.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top