Now Reading
Duurzaam leven, wat kan het jou brengen?

Duurzaam leven, wat kan het jou brengen?

Duurzaam leven

Duurzaam leven voor een beter wereld. Een ontzettend nobel streven. Maar hou je het vol als je je alleen maar focust op de aarde? Of denk je bij de 5e keer dat je iemand hoort zeggen dat die gaat vliegen “Nou heb ik er genoeg van, waarom zij wel en ik niet? Ik boek ook een vakantie met het vliegtuig”. Zonde, want je kan ontzettend veel voordelen ervaren van een duurzame lifestyle! Daar wil ik het in deze gastblog met je over hebben.

Even voorstellen

Mijn naam is Lisanne en ik help mensen met mijn bedrijf Groen Graag met het verduurzamen van hun huishouden en lifestyle. Een veelgehoord vooroordeel wat ik hoor is dat wanneer je wilt gaan verduurzamen je heel veel dingen niet meer mag. Of dat je dingen moet laten omwille van het milieu, maar wat als dat nou helemaal niet hoeft?

Duurzaam leven “vanwege het milieu” is moeilijk vol te houden

Ik wil graag even terug naar het voorbeeld van de vakantie met het vliegtuig. Je hoort het namelijk tegenwoordig heel vaak: mensen die besluiten om niet meer te vliegen vanwege het milieu. Vliegschaamte wordt het ook nog wel eens genoemd. Maar wat brengt dit jou? Als jij je puur richt op het aspect “vanwege het milieu” is de kans groot dat je telkens baalt als iemand zegt dat hij/zij wel gaat vliegen, misschien voel je je zelfs wel wat jaloers.

Je kunt het ook anders aanpakken. Want wat zijn de voordelen voor jou om niet te vliegen? Jij hoeft niet naar zo’n ontzettend druk vliegveld, waar je op tijd moet zijn om het vliegtuig te halen en telkens in lange rijen hoeft aan te sluiten. En wat brengt het jou juist wel? Misschien word je wel veel creatiever in het vinden van bijzondere en mooie locaties op fiets-/auto-/treinafstand. Of vind je het heerlijk dat je kunt vertrekken op het moment dat het jou uitkomt, in plaats van wanneer het vliegtuig vertrekt. In het voorbeeld gaat het om het besluit om niet meer te vliegen, maar je kan dit op alles toepassen in jouw persoonlijke duurzame lifestyle. Zoals het verminderen van plastic, vegetarisch (of veganistisch) eten, het kopen van duurzaam geproduceerde kleding, etc.

See Also

Tips om een duurzame lifestyle te realiseren

  • Focus je op één verandering per keer, en maak het zo specifiek mogelijk. Dus niet “Vanaf nu gebruik ik geen producten in plastic verpakking in de badkamer” maar “Vanaf nu gebruik ik geen shampoo in plastic verpakking meer”. En als die gehaald is pak je weer het volgende product/doel.
  • Zoals je al in het vorige voorbeeld zag, maak het niet wazig maar heel concreet. Dus, bijvoorbeeld, niet “Ik wil minder vlees/vis eten” maar “Ik wil nog maximaal 2 keer per week vlees/vis eten”.
  • Ga er actief mee aan de slag. Voel in je hele lichaam dit je dit tot een succes wilt brengen. Benoem voor jezelf ook wat het jou oplevert, wat jij er mee bereikt.
  • En als iets gelukt is: vier je succes! Hoe klein het ook is, het is je wel mooi gelukt.

Vind je het leuk om meer over mij te weten te komen en/of meer tips te ontvangen? Ik deel ze geregeld op Instagram, zou het super leuk vinden om je daar te zien!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top