Now Reading
Zo zorg je dat jij de controle pakt

Zo zorg je dat jij de controle pakt

controle pakken

We willen allemaal graag de controle hebben over wat er in ons leven gebeurt. Uiteraard heb je niet overal invloed op, maar daar waar het kan, pak jij graag de lead. Lees snel verder om te ontdekken hoe je anderen kunt beïnvloeden en ervoor zorgt dat jij in control bent.

Waarom is het belangrijk om controle te hebben?

Controle hebben geeft een gevoel van zekerheid. Jij weet hierdoor wat er gaat gebeuren en wat ervoor nodig is om daar te komen. Het geeft een bepaalde rust en voor sommige mensen is het gevoel van macht ook nog belangrijk.
Toch houden we onszelf ook vaak voor de gek. We kiezen bijvoorbeeld zelf onze lotcijfers, maar vergroot dit nu echt de kans van winnen? Soms ben je dus helemaal niet in control, maar is het gevoel dat je dit wel bent al voldoende.

We laten andere mensen in control als we deze vertrouwen

We vinden het soms ook okay om de controle even los te laten en deze bij een ander te beleggen. Voorwaarde hiervoor is wel dat we die andere persoon vertrouwen. Dit kan zijn omdat jullie elkaar door en door kennen en dus weet dat jouw belangen goed behartigd worden. Of omdat die persoon een expert of autoriteit is op een bepaald gebied. Een dokter geloof je bijvoorbeeld direct wanneer hij medicijnen voorschrijft. Hij heeft hier jaren voor gestudeerd, dus zal echt wel weten wat hij doet.

Zo pak je de controle

Door te geven en te nemen
Je wordt er geen leuker persoon op wanneer jij het altijd voor het zeggen wilt hebben en altijd je zin doordrijft. Je neemt dan teveel en hierdoor zullen anderen op je afknappen. Je gunfactor wordt dan als het ware minimaal. Geef een ander dus ook altijd de ruimte om iets in te brengen.

Bied de ander een keus
Deze truc werkt zeker niet alleen bij kinderen, ook volwassen trappen er gewoon in. Wil je pasta of pizza eten? Jij hebt 2 gerechten uitgekozen die je allebei super lekker vindt. Wat de ander ook kiest jij bent blij.

See Also
vroeg opstaan

Stel een open vraag
Mensen vinden het niet leuk als ze alleen ‘ja’ of ‘nee’ kunnen antwoorden. Niet perse omdat ze dan het gevoel krijgen beperkt te worden in hun antwoord. Het gaat erom dat anderen graag praten en deze ruimte willen krijgen. Jij kunt het verhaal aan het einde samenvatten en nog een beetje tweaken om het naar jouw hand te zetten. Hun verhaal, maar op de uitkomst heb jij de controle gepakt.

Boekentip: Hoe krijg je altijd gelijk?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top