Now Reading
Confronteren kun je leren

Confronteren kun je leren

Moet je nu echt tegen die collega vertellen dat je je eraan irriteert dat ze elke meeting te laat komt? Kan niemand anders dat doen? Wat nu als ze heel boos wordt?
Confrontaties worden vaak gezien als iets negatiefs, maar vaak zijn ze wel nodig en veel waardevoller dan je denkt. Confronteren (definitie) kun je leren. Met deze tips helpen we je vast een beetje op weg. 

Omdat confrontaties vaak voorkomen op de werkvloer, nemen we bij onderstaande tips 1 voorbeeld. Een collega met wie je veel samenwerkt komt in bijna alle meetings te laat. Hij verstoort hiermee niet alleen de meeting, hij mist ook een deel en komt vervolgens bij jou een samenvatting vragen. Je irriteert je hier al een tijdje aan en hebt je voorgenomen de confrontatie met hem aan te gaan. 

Kies de juiste timing om iemand de confronteren

Timing is super belangrijk. Er moet voldoende tijd zijn om jouw verhaal te doen, maar er moet ook tijd zijn om te reageren. Je kunt dus niet even snel tussen 2 meetings door je collega confronteren. Kijk in zijn agenda wanneer hij ruimte heeft en loop dan even bij hem langs. Houd hierbij rekening mee met de andere meetings die in zijn agenda staan. Je wilt het gesprek niet ingaan als hij net uit een heftige klantmeeting is gekomen en zijn humeur super slecht is. 

Kies de juiste setting

Vaak werkt confronteren het beste als je iemand 1 op 1 spreekt. Wanneer hij te laat een meeting met 8 man binnenloopt en je spreekt hem dan aan, loop je de kans dat hij zich voor schut gezet voelt en direct in de verdedigen schiet. Hiermee zul je totaal het tegenovergestelde effect bereiken en zul jij zelfs misschien nog wel vuil aangekeken worden.

Bouw het gesprek op

Belangrijk is dat je to the point komt, maar gooi het er niet direct in. Dit kan hard aankomen, waardoor iemand eerder in de verdediging schiet. Je kunt bijvoorbeeld starten met dat jullie nu een tijdje samenwerken en een aantal punten benoemen die je in hem waardeert. Vervolgens kun je dan voorzichtig toewerken naar waar nog verbetering inzit.

Spreek vanuit jezelf

Hou het gesprek bij jezelf, het heeft geen nut om te benoemen dat meerdere collega’s zich hier aan storen, want dat kunnen die collega’s prima zelf aangeven. Geef aan waarom het voor jou een probleem is en wat het met jou doet. Misschien vind je het storend dat het jou extra tijd kost om hem achteraf een samenvatting te geven. Of misschien voel je je niet belangrijk genoeg wanneer iemand jouw meeting niet serieus neemt.

See Also
productief

Probeer te ontdekken waar het probleem vandaan komt

Geef niet alleen aan waarom het voor jou een probleem is, maar geef de ander ook de ruimte om te reageren. Zo kom je erachter waar het probleem vandaan komt en kun je ook beter meedenken in een oplossing. Misschien komt hij altijd te laat, omdat hij van meeting in meeting rent en de ene eindigt, wanneer de ander begint. Of plant hij de weinig tijd in voor andere meetings, waardoor die altijd uitlopen? Misschien is er niemand die de andere meetings goed leidt, waardoor het te lang duurt voordat er beslissingen genomen worden. Of misschien kijkt hij gewoon niet vaak genoeg in zijn agenda en vergeet hij dat hij een meeting heeft?

Maak concrete afspraken na het confronteren

Geef duidelijk aan wat er voor jou nodig is om tevreden te zijn en laat hem met oplossingen komen. Zorg ervoor dat dit als afspraak gezien wordt, zodat het niet te vrijblijvend blijft. Wat goed werkt is om deze afspraken op de mail te zetten, zodat je hier altijd op terug kunt vallen. Plan ook direct een vervolgmeeting in, waarin je kunt bespreken of er voldoende verandering is gekomen in zijn gedrag. Het kan maar beter gepland staan, dan hoef je je niet bezwaard te voelen om weer vanuit jezelf het gesprek aan te gaan. 

Je zult merken dat als je deze gesprekken vaker voert, het steeds makkelijk wordt om ze aan te gaan. Daarnaast bouw je een vertrouwensband op met je collega’s en zullen ze ook eerlijker en meer open naar jou worden. Op deze manier help je elkaar groeien en wordt je samen alleen maar sterker. 
Uiteraard is er wel een flinke dosis zelfvertrouwen nodig. Lees daarom ook onze blog Zelfvertrouwen vergroten: 6 tips voor een boost

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top