Now Reading
Brand: de top 5 oorzaken in de winter

Brand: de top 5 oorzaken in de winter

Het zal je maar overkomen, brand in huis. De enorme schade die het achterlaat, zowel emotioneel als materiaal en financieel. In de zomermaanden vinden de meeste huisbranden plaats, maar ook in de winter moeten we goed opletten. Hieronder de top 5 oorzaken, waar je nu extra alert op moet zijn.

Brand in de keuken

Altijd leuk, uren in de keuken staan om de lekkerste kerstgerechten op tafel te zetten. Maar ongeveer 20% van de branden ontstaat in de keuken. De meest voorkomende oorzaken zijn: vlam-in-de-pan (50%), apparaat in brand (20%) en materiaal tegen een hittebron (15%).
Je kunt de kans op een keukenbrand verkleinen door zoveel mogelijk in de keuken te blijven tijdens het koken. Zorg er ook altijd voor dat je een pan deksel in de buurt hebt. Mocht er dan toch vlam-in-de-pan ontstaan, kun je deze direct dempen.

Blikseminslag

Bij onweer kan de bliksem inslaan via de schoorsteen. Het komt dan via de open haard de woonkamer binnen.
Het komt niet vaak voor, maar is wel erg gevaarlijk. Je hebt namelijk direct kortsluiting en meestal ook direct brand. Trek tijdens onweer zoveel mogelijk stekkers uit de stopcontacten. Ook als je bijvoorbeeld een dagje weg bent of op vakantie gaat is het slim de stekkers eruit te trekken.

Kaarsen

Kaarsen brengen veel sfeer en warmte in de woonkamer. Maar let wel op, want ze zijn een belangrijke oorzaak voor veel branden. Zorg ervoor dat ze stabiel staan en verwijder alle brandgevaarlijke objecten in de buurt. Met kinderen of huisdieren moet je extra goed opletten.
Blaas alle kaarsen goed uit wanneer je de ruimte verlaat, ook als het nog maar een stompje is.

Brand in de schoorsteen

Heel gezellig een open haard, maar wist je dat 38% van de woningbranden ontstaat als gevolg van stoken?. Je kunt het risico hierop verkleinen door hout te gebruiken dat minimaal 1,5 jaar gedroogd is. Zorg er ook voor dat je de schoorsteen regelmatig laat vegen. Minimaal 1 keer per jaar, maar bij regelmatig gebruik vaker.

Vuurwerk

De week voor Oud en Nieuw begint het meestal al, vuurwerk. Zeker wanneer je een rieten dak hebt, is vuurwerk een groot risico. Niemand weet waar die sierpijlen precies belanden. Als dit op jouw dak gebeurt, heb je in ieder geval een probleem. Zeker wanneer het weinig heeft geregend en het dak droog is. Spuit het dak dan een aantal keer goed nat, hiermee verlaag je het risico enorm.
Zorg er ook voor dat je lage ramen zoveel mogelijk dichthoudt, dan kunnen die grapjassen in ieder geval geen rotjes naar binnen gooien.

See Also
zonnebril

Mocht er ondanks alle maatregelen toch brand in je huis ontstaan, zijn 2 zaken enorm belangrijk. Ten eerste goede brandmelders, zodat je direct een waarschuwing krijgt en de schade kunt beperken.

Zorg daarnaast voor een goede verzekering. Dit maakt de schade niet minder, maar zorgt er in ieder geval wel voor dat je op financieel vlak niet in de problemen komt.

Lees ook onze blog over de voordelen van een groen dak. Een groen dak creëert namelijk een natuurlijke brandwerende laag en verlaagt de kans op brand van buitenaf.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top