Now Reading
Bindingsangst: wanneer angst je relaties beïnvloedt

Bindingsangst: wanneer angst je relaties beïnvloedt

Bindingsangst

Ongeveer 40% van de mensen heeft een zekere mate van bindingsangst of verlatingsangst. Dit kan heel lastig zijn bij het aangaan van relaties en misschien is dit dan ook wel de reden waarom je nog vrijgezel bent? Zodra iemand dichtbij komt, wil jij namelijk vluchten. Als je beter begrijpt wat het is en waar het vandaan komt, kun je er beter mee omgaan. Op deze manier zal het jouw relaties steeds minder gaan beïnvloeden.

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is eigenlijk precies wat het zegt, de angst om je aan iemand te binden. Mensen met bindingsangst vinden het moeilijk om een langdurige en diepgaande relatie aan te gaan met anderen. Vaak komt dit voort uit de angst om iemand te verliezen. De link met verlatingsangst is dan ook groot.

Wat zijn de symptonen?

Veel vrouwen met bindingsangst beseffen niet dat ze er last van hebben. Ze komen gewoon altijd de verkeerde mannen of hebben geen behoefte aan een relatie. Onderstaande kenmerken komen vaak voor. Mocht je hier veel van herkennen, is de kans toch groot dat je bindingsangst hebt.

 • Relaties zijn vaak kortstondig en oppervlakkig
 • Je hebt moeite met intimiteit
 • Het vertrouwen van anderen is lastig
 • Niemand is voor jou leuk of interessant genoeg
 • Je bent bang dat de ander weer weggaat
 • Het vrijgezellenleven duurt al een tijdje of je hebt nog nooit een lange relatie gehad
 • Je bent heel kritisch
 • Jouw partner is niet jou hoogste prio, je doet liever iets met vrienden
 • Je voelt je aangetrokken tot onbereikbare mannen
 • Lust gaat boven liefde
 • Vreemdgaan of veel flirten tijdens een relatie is jou niet vreemd
 • Samen toekomstplannen maken is niet aan jou besteed
 • Je voelt je niet emotioneel verbonden met je partner
 • Je twijfelt veel in relaties en denkt veel terug aan exen

Hoe ontstaat bindingsangst?

Bindingsangst vormt zich vaak al in de jeugd. De hechting was niet veilig. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer één van je ouders of iemand anders die dichtbij staat overlijdt. Maar bijvoorbeeld ook als wanneer je als kind vaak gepest werd en niet hebt leert hoe vriendschappen opgebouwd worden. Het kan ook ontstaan doordat je ouders niet beschikbaar zijn geweest. Ze waren dus allebei wel in beeld, maar er was geen ruimte voor jouw gevoelens en emoties. Hierdoor heb je niet geleerd om deze te uiten en te delen en echt jezelf te zijn. Al deze ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je vertrouwen in anderen minimaal is, waardoor je geen echte relaties aangaat.

Ook een vervelende ervaring tijdens een vorige relatie kan de oorzaak zijn van jouw bindingsangst. Dan kun je denken aan een partner die is vreemdgegaan, of die is overleden. Je hebt als het ware een trauma opgelopen welke je meeneemt naar je nieuwe relatie.

Wat kun je eraan doen?

Belangrijk is om eerste de oorzaak te achterhalen. Welke gebeurtenis uit het verleden heeft ervoor gezorgd dat je nu geen relaties durft aan te gaan? Denk terug aan exen en je opvoeding. Hierbij kan het helpen om met je ouders in gesprek te gaan.

De volgende stap is het herkennen van jouw patronen. Op welke momenten wordt jouw bindingsangst getriggerd? En hoe reageer je hierop.

See Also
daten

De belangrijkste stap is de verantwoordelijk bij jezelf te leggen wanneer je iets wilt veranderen. Misschien heb je iets gemist van je ouders of van exen, maar alleen jij kunt ervoor zorgen dat je dit gemis een plekje geeft. En niet leidend laat zijn voor de toekomst. Eventueel kun je aan de slag gaan met een psycholoog of relatietherapeut.

Boekentip

Hannah Cuppen, zelf ervaringsdeskundige, laat in het boek Liefdesbang zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Cuppen durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef dit boek vanuit haar jarenlange zelfonderzoek. Ook interviewde ze vele mensen over hun ervaringen met verlatings- en bindingsangst. Deze authentieke verhalen maken samen met de inzichten en tips van Cuppen Liefdesbang tot een oplossingsgericht boek, zodat de liefde weer een eerlijke kans krijgt.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top