Now Reading
Ayurveda: waarom steeds meer mensen hier kennis mee maken

Ayurveda: waarom steeds meer mensen hier kennis mee maken

Ayurveda

Je hebt vast wel eens op een yogamatje gestaan. Maar wist je dat Yoga een zusje heeft genaamd Ayurveda? En gelukkig wordt dit steeds populairder. Het was zo een beetje het buzz woord van 2019. Waarom? Dat lees je in deze gastblog.

Even voorstellen

Hi, ben Karen van Ginkel (38) en ik woon sinds kort in het prachtige Portugal. Ik ben Ayurvedisch coach en mede-oprichtster van Tripti.earth. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen bekend maken met de voordelen van Ayurveda. Zo schrijven we artikelen, maken online programma’s en bieden heerlijke Yoga & Ayurveda retraites aan. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje op www.tripti.earth of volg ons @tripti.earth.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda kan vertaald worden als de wetenschap voor een lang en gezond leven. Waar de yoga filosofie van oudsher gericht is op het bereiken van verlichting, is ayurveda erop gericht om de yogi’s zo lang en gezond mogelijk te laten leven. Ayurveda is een holistische wetenschap, dat wil zeggen dat het lichaam, de geest en de ziel als 1 worden gezien. Kortom, met een ongezond lichaam voel je je waarschijnlijk mentaal niet stabiel. En omgekeerd als je je mentaal en emotioneel niet goed voelt, heeft dat weer zijn weerslag op jouw fysieke gestel.

Ayurveda beschouwt ieder mens als uniek

Het bijzondere aan Ayurveda is dat het ieder mens als een uniek individu beschouwd. Jij bent anders gebouwd, van binnen en van buiten, dan je buurman en wat voor jou goed is hoeft voor een ander helemaal niet zo goed te zijn. Misschien heb je wel een collega die iedere lunch zonder problemen een salade wegwerkt, terwijl jij een opgeblazen gevoel krijgt van slablaadjes en rauwe groenten. Of misschien merk je dat jij je veel lichter en energieker voelt als je ’s ochtend ontbijt met havermout dan dat je je dag start met yoghurt. Ayurveda geeft je hier de verklaringen voor en helpt je om goed in je vel te komen zitten.

De 5 elementen

Een belangrijk concept in Ayurveda is dat alles en iedereen bestaat uit de 5 elementen. De elementen zijn aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Omdat de hoeveelheid en de samenstelling van deze elementen in iedereen verschilt, zijn we allemaal een beetje anders. Maar grofweg kun je de elementen in 3 groepen verdelen, namelijk Vata (lucht en ruimte), Pitta (vuur en water) en Kapha (aarde en water). Dit noemen we ook de 3 doshas. En grote kans dat 1 of 2 van die doshas bij jou het meest duidelijk aanwezig is.

See Also
polaroid foto's

In de volgende blog zullen we de 3 dosha’s verder omschrijven. Zodra je weet in welke je jezelf het meeste herkent, wordt het makkelijker om keuzes te maken op het gebied van voeding, levensstijl en beweging die jouw gezondheid ten goede komen. Ayurveda geeft je zowel zelfkennis als de tools om hiermee te werken. En dit is dus precies waarom steeds meer mensen kennismaken met Ayurveda.

Lees meer

Lees ook onze andere blogs over Ayurveda
– Ayurveda: 10 voedingstips om in balans te komen
– Ayurveda detox: deze ingrediënten maken de maaltijden gezond
– Kitchari: het beste detox recept

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top