Now Reading
Ayurveda: in welke dosha herken jij je?

Ayurveda: in welke dosha herken jij je?

Een tijdje geleden heb je de gastblog ‘Ayurveda: waarom steeds meer mensen hier kennis mee maken’ kunnen lezen. Hierin werd uitgelegd wat ayurveda is en op welke 5 elementen het gebaseerd is. Deze keer vertelt Karen over de 3 verschillende dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Wanneer je weet welke dosha jij bent, kun je bewustere keuzes maken op het gebied van beweging, voeding en levensstijl. In welke dosha herken jij je?

Vata: de creatieve, bewegelijke, vrije geest

Vata’s zijn aanstekelijk energiek en zijn vaak het stralende middelpunt in gezelschappen. Ze zitten vol ideeën. Ze begrijpen dingen gemakkelijk en doen dingen snel. Vata’s hebben de neiging om veel te praten, veel te bewegen en doen veel dingen tegelijkertijd. Ze houden van veranderingen en raken snel verveeld.

Vata dosha’s vinden het vaak moeilijk om stil te zitten, en vinden niet makkelijk rust en geaardheid in zichzelf. Vanwege de twee elementen lucht en ruimte kunnen ze dingen niet vasthouden. Dit weerspiegelt zich in de geest door dingen gemakkelijk te vergeten en in het lichaam door geen energie te kunnen opslaan – ze putten zichzelf uit wanneer ze niet goed voor zichzelf zorgen. Vata’s zijn vaak aan de lichte kant, met lange ledematen en onregelmatige vormen. Ze hebben de neiging om een droge huid te hebben en hebben het snel koud. Wanneer vata’s uit balans zijn krijgen ze snel last van een opgeblazen gevoel, constipatie, winderigheid, stress, angst, slapeloosheid en gewrichtspijn.

Pitta: De ambitieuze, scherpe leider

Pittas, bestaande uit de elementen vuur en water, hebben vurige persoonlijkheden. Ze houden van een goed debat of sportevenement waar ze competitief kunnen zijn. Ze zijn grote leiders en hebben een zeer scherp en snel intellect. Pittas zijn goede probleemoplossers, maar hebben de neiging om eigenzinnig en controlerend te zijn. Ze willen dat alles op hun manier wordt gedaan en ze willen voor alles een verklaring. Pittas zijn ook lijstjes-makers en extreem georganiseerd. Hun sokken zijn waarschijnlijk gestreken, gevouwen en volgens kleur opgeborgen.

Evenwichtige pittas hebben een vlijmscherpe geest, een stralende huid, een geestig gevoel voor humor en kunnen anderen aantrekken om hun richting te volgen. Pittas zijn middelgroot, vaak met een atletische bouw. Hun huid heeft een mooie toon en gloed en ze kunnen sproeten en moedervlekken hebben. Pittas hebben vaker een terugtrekkende haarlijn of vroege kaalheid. Zij zijn gevoelig voor hitte en zonlicht. Pittas die uit balans zijn kunnen jaloezie, woede, egoïsme, acne, zure maag, huiduitslag, diarree, ontstekingen en migraine hebben.

Kapha: de toegewijde, liefhebbende verzorger

Kapha’s zijn vredestichters, goede luisteraars en verzorgers. Ze zijn vaak bij iedereen geliefd. In balans zijn ze tolerant, goed gezelschap en zeer loyaal. Hun geest is stabiel met een positieve en lieve houding. Water en aarde worden samen modder, en is moeilijk in beweging te krijgen. Kapha houdt er ook niet van om veel te bewegen en heeft wat extra aanmoediging nodig. Ze houden niet van verandering en kunnen gehecht raken aan ervaringen, emoties, relaties en dingen uit het verleden.

Kapha’s hebben meestal een grovere bouw en een sterk fysiek. Zij zijn het minst vatbaar voor ziekten. De huid is meestal bleek en goed gehydrateerd. Hun haar is dik en glanzend. De ogen van een Kapha dosha zijn groot en glanzend als een Bambi. Kapha’s hebben de neiging om gemakkelijk aan te komen en hebben het moeilijk om kilo’s te verliezen. Kaphas uit balans kunnen bijvoorbeeld last hebben van overmatig slijm, verstoppingen, obesitas, natte hoest, hebzucht, lethargie, onzekerheid en een overmatig verlangen naar slaap.

See Also
nieuw zeeland

Welke dosha ben jij?

Herken jij je in een van bovenstaande beschrijvingen? Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken op het gebied van voeding, levensstijl en beweging die jouw gezondheid ten goede komen. Ayurveda geeft je zowel zelfkennis als de tools om hiermee te werken. En dit is dus precies waarom steeds meer mensen kennismaken met Ayurveda. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over Ayurveda neem dan eens een kijkje op www.tripti.earth.

Lees meer

Lees ook onze andere blogs over Ayurveda
– Ayurveda: 10 voedingstips om in balans te komen
– Kitchari: het beste detox recept
– Ayurveda detox: deze ingrediënten maken de maaltijden gezond
– Ayurveda: waarom steeds meer mensen hier kennis mee maken

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top