Now Reading
Kitchari: het beste detox recept

Kitchari: het beste detox recept

kitchari

Tijdens de Ayurveda detox eet je in het midden van de week 2 dagen kitchari. Wij hadden geen idee wat dit was, dus zijn er ingedoken. We kwamen er al snel achter dat dit nog helemaal niet zo bekend is. Maar als je alle lovende verhalen leest, zou hier snel verandering in moeten komen. Lees snel verder waarom.

Wat is kitchari?

Kitchari, ook wel yogi-food genoemd, is een eeuwenoud gerecht uit India. Het wordt vaak gebruikt tijdens een detox. Maar eigenlijk is het goed om elke week een keer te eten. Het recept bevat veel groenten, kruiden, mungbonen en rijst. Hierdoor wordt het gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Daarnaast heeft het een ontgiftende werking en brengt het je lichaam in balans. Wat wil je nog meer? Ohja, misschien dat het lekker is. Nou, we kunnen je vertellen, het is heerlijk!

Recept

Er zijn op internet oneindig veel recepten te vinden. Aangezien wij de detox onder begeleiding van Karin van Tripti Earth doen, ontvingen we van haar dit recept voor 2 personen.

See Also
droge handen

  • 2 eetlepels ghee, olijf – of sesamolie
  • 1/2 theelepel komijn zaad
  • 1/2 theelepel mosterd zaad
  • 3 cm gember
  • 1/8 theelepel hing (kan je ook weglaten als je het niet hebt)
  • 1/2 theelepel of gemalen kurkuma
  • 1/2 theelepel of gemalen koriander
  • 100 gram gele gespleten mungbonen of hele groene mungbonen
  • 200 gram basmati rijst
  • kies 1 or 2 seizoensgroenten die je wilt toevoegen, zoals spinazie, kool, venkel, raapjes, wortel, asperges etc.
  • bosje verse koriander of peterselie
  • 1 citroen

Hoe maak je het kitchari gerecht

  • Week de mungbonen minimaal 8 uur in water
  • Smelt olie in de pan en voeg de komijnzaad en mosterdzaad toe. Wanneer die gaan poppen doe dan de gember en de hing erbij. Roer even en voeg dan de koriander en kurkuma toe.
  • Meng de mungbonen erin, roer dit even om en voeg dan water toe totdat de mungbonen onder water staan. Kook dat voor 15 minuutjes met wat zout erbij.
  • Doe dan de rijst erbij en extra water en kook nog 15 minuten.
  • Dan doe je de gesneden groenten erbij en kook je het geheel tot de groenten gaar zijn. Let wel op dat je steeds voldoende water in de pan hebt.
  • Zet het vuur af, doe de deksel op de pan en laat 10 minuutjes rusten. Doe er dan peper en zout naar smaak bij en serveer met citroen, koriander of peterselie.

Lees meer

Lees ook onze andere blogs over Ayurveda
– Ayurveda: 10 voedingstips om in balans te komen
– Ayurveda detox: deze ingrediënten maken de maaltijden gezond
– Ayurveda: waarom steeds meer mensen hier kennis mee maken

Scroll To Top