Now Reading
Afleiding in het verkeer: in 68% van alle verkeersongevallen dé oorzaak

Afleiding in het verkeer: in 68% van alle verkeersongevallen dé oorzaak

afleiding in het verkeer door smartphone gebruik

Even een appje sturen terwijl je aan het rijden bent. Of toch maar dat telefoontje opnemen, want stel je voor dat het belangrijk is. We doen het allemaal wel eens, maar beseffen we wel hoe gevaarlijk dit is? In ruim 2/3 van de ongelukken in het verkeer speelt afleiding een rol. En het gebruik van de smartphone is hierin de grootste boosdoener.

Afleiding in het verkeer

Terwijl we autorijden, fietsen of wandelen zijn we veel te weinig gefocust. Ondertussen zijn we bezig met onze mobiele telefoons. Even bellen, appen, muziek luisteren, social bij lezen of zelfs gamen. Maar naast onze smartphones zijn er nog veel meer zaken die ons afleiden. Denk aan het instellen van de navigatie, eten en drinken, kletsen met een bijrijder, dagdromen of make-up bijwerken. En dan spreken we nog niet eens over de omgeving. Reclame uitingen, laagvliegende vliegtuigen, een ongeval aan de andere kant van de weg etc.
Al deze vormen van afleiding zorgen ervoor dat we niet goed kunnen focussen op het verkeer. Niet gek dus dat hier veel ongelukken door gebeuren.

Waarom laten we ons afleiden?

Het SWOV (Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek) deed onderzoek naar afleiding in het verkeer en wat hiervoor zorgt. Hieruit kwam naar voren dat verkeersdeelnemers mobiele telefoons vaak gebruiken omdat ze bereikbaar willen zijn bij noodgevallen. Veel mensen gaven ook aan dit uit gewoonte of zelfs verslaving te doen, met name de jongeren. Daarnaast is verveling een belangrijke dooddoener. Voor de zoveelste keer dezelfde route rijden, of in de file staan. We denken dat dat we dit op de automatische piloot wel redden, en dat een beetje afleiding dus geen probleem is.

Wat is de regelgeving voor smartphonegebruik in het verkeer?

Tijdens het autorijden is het niet toegestaan om je mobiele telefoon vast te houden. De telefoon mag ook niet tussen het oor en schouder worden geklemd. Wanneer je dit wel doet, kun je een boete krijgen van 240 euro.
Vanaf 1 juli 2019 geldt dit verbod niet meer alleen voor het vasthouden van een telefoon, maar voor alle mobiele elektronische apparaten. Dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers. Tevens gelden vanaf deze datum de regels ook voor fietsers. Je mag de telefoon nog wel handsfree gebruiken of wanneer deze in een houder zit. Boete voor fietsers die de regels overtreden: €95

See Also
game night

Apps om afleiding tegen te gaan

Er bestaan verschillende apps die je op een smartphone kunt installeren en die het onmogelijk maken om sommige functies van een telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Voorbeeld hiervan is de Automodus app. Uit onderzoek blijkt dat deze app telefoongebruik in de auto vermindert bij beginnende bestuurders en bij volwassenen. De app zorgt ervoor dat je tijdens het rijden geen notificaties ontvangt. Op deze manier raak je niet afgeleid door je telefoon. Voordat je wegrijdt, schakel je de app in, zodat die weet dat je gaat reizen. Door de app te gebruiken, spaar je ook nog mee voor het goede doel. Voor elke 100km die je mobielvrij rijdt, wordt 1 euro gedoneerd aan een goed doel dat Nederland verkeersveiliger maakt.

Natuurlijk is telefoongebruik niet alleen de auto een probleem. Lees ook onze blog met tips om je telefoongebruik te verminderen: Digital Detox Challenge: minder smartphone, meer focus.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top